Hode av en sfinx funnet

0
141

Med nesten 8 milliarder mennesker på kloden skulle man tro at alt som skal finnes av gamle kulturskatter er funnet, men slik er det ikke. Gleden blant arkeologer er stor etter at et nesten intakt hode av en sfinx er funnet i forbindelse med utgraving av et gravkammer.

Graven stammer fra tiden da Aleksander den store herjet hele den kjente verden, hodet som er av marmor ble begravet sammen med andre eiendeler til en mektig person 300 år før Kristus. Mye av det som finnes fra Oldtiden er funnet fordi det var tradisjon å ta med seg fine ting inn i dødsriket. I Hellas på den tiden var det Hades. Norske vikinger hadde samme tradisjon i forbindelse med dødsfall for de mektige. Det er årsaken til at det meste av Viking kulturen vi har tilgang på i dag er bevart.

Utgravingene har ikke pågått veldig lenge, arkeologer startet utgravinger av det store gravkammeret i Makedonia-regionen nord i Hellas i august i år.

Det var stor glede i det greske kulturdepartementet da de tidligere denne uken kunne opplyse at et halv meter høyt hodet av en marmorsfinx nylig hadde blitt funnet i det fjerde kammeret inne i gravkammeret. Det ble også funnet rester av sfinxens vinger. Resten av sfinxens kropp ble funnet tidligere.

Selve graven, grafikk fra www.forsking.no
Selve graven

Både arkeologer og greske myndigheter omtaler funnet og utgravingen av gravkammeret som svært historisk viktig.

Det har gått rykter om at dette er graven til Aleksander den store, konge av oldtidens Makedonia og som levde fra 356 til 323 før Kristus. Dette avkrefter myndighetene selv om de ikke enda kan bekrefte hvem som er begravet i det meget påkostete gravkammeret

tabola

No posts to display