Google har 90 % av alle søk i Europa, dette er langt høyere enn i sitt hjemland USA hvor de har faktiske konkurrenter. Flere land i Europa har lagt en frivillig avgift på innhold gjennom søk. Google sin maktposisjon gjør at mediehus i Tyskland, Frankrike og Belgia ikke har benyttet seg av muligheten for å kreve inn avgiften.
Samme lov er nå vedtatt i Spania med en vesentlig forskjell, avgiften er ikke frivillig. Dermed stenger Google spanske medier ute fra søketjenesten Google News. Avgiften som skal være en kompensasjon for gjengivelse av nyhetene sørger nå for at Spania som første land i verden får fjernet tjenesten av Google.
Google sier i en uttalelse at Spania ekskluderes fra søketjenesten på grunn av reglene i landets nye lov om opphavsrett (Ley de Propiedad Intelectual), en lov som ble vedtatt av regjeringspartiet Partido Popular i oktober i fjor. I følge Google er det ikke aktuelt å betale avgift, fordi tjenesten de formidler er gratis og uten reklameinntekter for selskapet. Dersom dataselskapet ikke unntas fra avgiften vil alle spanske medier fra og med 16. desember fjernes fra Google News.
I utgangspunktet er spanske medier fornøyde med det nye vernet av opphavsrett som loven gir. Hvordan dette stiller seg når avisene 16. desember stenges ut av Google News gjenstår å se, men da loven ble vedtatt i fjor skal den største interesseorganisasjonen for spanske medier AEDE ha lovprist vedtaket og kalt det «det viktigste skrittet regjeringen i Spania har tatt for å beskytte media».
Eu som ønsker å dele Google på grunn av deres dominerende posisjon, så kampen for Google nå i Europa foregår på flere fronter og nivåer. Det snakkes også om å etablere en EU søkemotor som vil i en periode være eneste søkemotor som gir treff på offentlige sider.