George Weah tapte

0
36
George Weah

I går ble presidentvalget i det svært fattige landet Liberia avsluttet hvor sittende president George Weah måtte innrømme han hadde tapt. – Det var mange av landets svært store problemer som ikke er løst, men det var korrupsjon som til slutt felte han.

Fra å være verdens mest korrupte land i følge Transaparency International i 2010 har de først klatret en del på listen til å under Weah sin ledelse falle til 142.plass over verdens mest korrupte land. Norge er på 4.plass bak Danmark (1), Finland og New Zealand.

Fortsatt svært populær!

Da fotballstjerne og Ballon d’Or vinner George Weah etter endt karriere gikk han ikke den vanlige veien for ex fotballstjerner med jobb i media eller å på sidelinjen som trener.

Les: Milliarddryss til FIFA! – Ikke tilfeldig Saudi-Arabia fikk VM

Hans hjemland Liberia var i ekstrem krise under president og tidligere geriljaleder Charles Taylor. I 2003 fikk landet nok av Taylor som måtte flykte landet. Han var en en drivende kraft i den andre grusomme borgerkrigen i landet. Weah vendte tilbake til Liberia som en goodwill-ambassadør for FN noe som ble startskuddet på en politisk karriere.

Veien inn i politikken ble naturlig og etter å ha tapt sin første president-kamp ble han senere valgt inn i senatet i 2014.

I januar 2018 etter en svært vellykket valgkamp hvor korrupsjon og fattigdomsbekjempelse var sentralt ble han insatt som president i Liberia. (Som leder av partiet Congress for Democratic Change.)

Kritikken har vært enorm mot George Weah, spesielt etter Covid 19. Omtrent halvparten av befolkningen lever under FNs fattigdomsgrense og Liberia er fortsatt et av de mest korrupte land i verden og han har vært passiv overfor landets enorme miljøproblemer.

Blant Liberias miljøproblemer er avvirkning av den tropiske regnskogen, med derav følgende jorderosjon og redusert biodiversitet. Oljeutslipp og utslipp av ubearbeidet kloakk har også medført vannforurensning. Liberianske myndigheter har skrevet under flere internasjonale miljøavtaler, men ikke ratifisert disse. All elektrisitet produseres fra fossilt brennstoff.

Les på Sporten: Manchester City og Chelsea er også under etterforsking og kan lide samme skjebne som Everton

Nå er det klart for nye koster. George Weah erkjenner valgnederlag
Sittende president og tidligere fotballstjerne George Weah har ringt sin motkandidat Joseph Boakai og erkjent valgnederlag i Liberia.

Da 99 prosent av stemmene fra presidentvalgets andre runde var telt opp, hadde 78-årige Joseph Boakai (78) en oppslutning på 50,89 prosent mot og 57-årige Weahs 49,11 prosent.

Andre runde av valget ble holdt tirsdag, og gjennomføringen gikk fredelig for seg. Også i første runde i oktober ble det svært jevnt mellom Weah og Bokai.

tabola

No posts to display