onsdag, oktober 28, 2020

Fugledødsfall ned 70% takket være litt svart maling på vindturbinbladene 

Må lese

NASA bekrefter: Har funnet vann på månen

Tidligere har vi bare funnet det som er omtalt som spor av vann på månen, men nå...

Suarez sendte 1000 hamburgere til Uruguay

Vi tar en tur på McDonalds som en selvfølge - og en nødvendighet når tiltakslysten er på...

Her kommer 5G i 2021

Er du lysten på raskere mobilt bredbånd? Nå kommer 5G for fullt i Norge. Her er stedene...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En kritikk mot bruk av vindmøller i tillegg til utseende og hvor store de har blitt er at de tar livet av fugler og flaggermus. – US Fish and Wildlife Service anslår at mellom 140 000 og 500 000 fugler blir drept årlig i USA fra kollisjoner med vindturbiner.

Forskere har funnet en enkel løsning som kraftig reduserer antallet døde fugler. – Vi trenger energi fra andre kilder enn fossilt brensel og atomenergi. – Vindenergi vil komme inn i den naturlige miksen i fremtiden, men det er viktig å gjøre skadene på naturen så små som mulig.

Les: Dette er årsaken til at orkanene er mer intense nå

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning og det svenske Ånnsjön fugleobservatorium nylig en studie som undersøkte effektiviteten av å bare male et enkelt turbinblad svart. Resultatene er oppmuntrende.

Forskerne valgte å male en spade svart fordi tidligere undersøkelser viste at dette reduserer bevegelsesskarphet. Siden fugler har et smalt frontfokus og ofte bruker perifert syn for å lete etter byttedyr og rovdyr, vil alt som bedre kan signalisere et objekt i bevegelse teoretisk redusere antall hendelser.

For å teste hypotesen deres, gjennomførte forskere en studie i Smøla- skjærgården. Siden 2006 har hunder blitt brukt til å oppdage fugledød på øyas vindpark. Denne foreløpige testen varte i syv og et halvt år, hvoretter knivene til de fire turbinene ble malt svart. De neste tre og et halvt årene ble brukt til å studere virkningen.

Det de oppdaget under den første umalte spaden, var at disse fire turbinene drepte 11 fugler. Etter maling ble antallet redusert til seks fugler, mens antallet dødsfall økte i den umalte kontrollgruppen. Etter å ha malt turbinene var det en gjennomsnittlig reduksjon i årlig dødelighet på 71,9%.

Dette er lovende nyheter siden kostnadene for å implementere dette systemet er relativt lave – spesielt når det gjøres før du installerer vindturbiner. Naturligvis advarer forskere om at det er behov for mer forskning for å konsolidere funnene. Ettersom dødstallene varierte fra år til år, ville en lengre studie – og en som brukte flere turbiner – absolutt være nyttig. Men til tross for dette er disse foreløpige funnene absolutt positive.

Les på Sporten: Og der kom bekreftelsen fra Neymar

Vindkraftverk og kjernekraftverk er ansvarlige for hver mellom 0,3 og 0,4 drepte per gigawatt-time (GWh) elektrisitet, mens fossilt drevne kraftverk er ansvarlig for ca 5,2 drepte per GWh.

Kilde: arstechnica.com

- Advertisement -

Siste nytt

NASA bekrefter: Har funnet vann på månen

Tidligere har vi bare funnet det som er omtalt som spor av vann på månen, men nå...

Suarez sendte 1000 hamburgere til Uruguay

Vi tar en tur på McDonalds som en selvfølge - og en nødvendighet når tiltakslysten er på bunn og suget etter noe......

Her kommer 5G i 2021

Er du lysten på raskere mobilt bredbånd? Nå kommer 5G for fullt i Norge. Her er stedene Telenor lover en solid utbygging...

Country-stjerne Jerry Jeff Walker er død 78 år gammel

Det er trolig en av verdens mest aktive låtskrivere som døde på fredag, han har 40 album bak seg og en hit...

Natalie Portman kickstarter fotballklubb-eventyret

Tidligere i høst ble det klart at Mr. Deadpool, Ryan Reynolds, hadde kjøpt seg en skakkjørt engelsk fotballklubb. En av Hollywoods førstedamer...

More Articles Like This