fredag, desember 3, 2021

Fugledødsfall ned 70% takket være litt svart maling på vindturbinbladene 

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En kritikk mot bruk av vindmøller i tillegg til utseende og hvor store de har blitt er at de tar livet av fugler og flaggermus. – US Fish and Wildlife Service anslår at mellom 140 000 og 500 000 fugler blir drept årlig i USA fra kollisjoner med vindturbiner.

Forskere har funnet en enkel løsning som kraftig reduserer antallet døde fugler. – Vi trenger energi fra andre kilder enn fossilt brensel og atomenergi. – Vindenergi vil komme inn i den naturlige miksen i fremtiden, men det er viktig å gjøre skadene på naturen så små som mulig.

Les: Dette er årsaken til at orkanene er mer intense nå

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning og det svenske Ånnsjön fugleobservatorium nylig en studie som undersøkte effektiviteten av å bare male et enkelt turbinblad svart. Resultatene er oppmuntrende.

Forskerne valgte å male en spade svart fordi tidligere undersøkelser viste at dette reduserer bevegelsesskarphet. Siden fugler har et smalt frontfokus og ofte bruker perifert syn for å lete etter byttedyr og rovdyr, vil alt som bedre kan signalisere et objekt i bevegelse teoretisk redusere antall hendelser.

For å teste hypotesen deres, gjennomførte forskere en studie i Smøla- skjærgården. Siden 2006 har hunder blitt brukt til å oppdage fugledød på øyas vindpark. Denne foreløpige testen varte i syv og et halvt år, hvoretter knivene til de fire turbinene ble malt svart. De neste tre og et halvt årene ble brukt til å studere virkningen.

Det de oppdaget under den første umalte spaden, var at disse fire turbinene drepte 11 fugler. Etter maling ble antallet redusert til seks fugler, mens antallet dødsfall økte i den umalte kontrollgruppen. Etter å ha malt turbinene var det en gjennomsnittlig reduksjon i årlig dødelighet på 71,9%.

Dette er lovende nyheter siden kostnadene for å implementere dette systemet er relativt lave – spesielt når det gjøres før du installerer vindturbiner. Naturligvis advarer forskere om at det er behov for mer forskning for å konsolidere funnene. Ettersom dødstallene varierte fra år til år, ville en lengre studie – og en som brukte flere turbiner – absolutt være nyttig. Men til tross for dette er disse foreløpige funnene absolutt positive.

Les på Sporten: Og der kom bekreftelsen fra Neymar

Vindkraftverk og kjernekraftverk er ansvarlige for hver mellom 0,3 og 0,4 drepte per gigawatt-time (GWh) elektrisitet, mens fossilt drevne kraftverk er ansvarlig for ca 5,2 drepte per GWh.

Kilde: arstechnica.com

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This