Isnivået i Beringstredet mellom Alaska og Russland er det laveste på 5500 år

0
284

Vinterisen i Beringstredet mellom Alaska og Russland er på sitt laveste nivå på 5500 år, ifølge en ny studie publisert onsdag.

Forskere har undersøkt is fra St. Matthew i 2012, som representerte 5500 års akkumulering.

Les: Dette er årsaken til at orkanene er mer intense nå

‘Det vi ser nå er uten sidestykke de siste 5500 årene,’ skriver Mattew Wooller, direktør for Alaska Stable Isotope Facility, som har bidratt til studien.

Isen i Arktis og Beringstredet smelter om sommeren og fryser igjen om vinteren, men satellittobservasjonene går bare tilbake til 1979.

Observasjonene viser at isnivået i Beringsstrædet har virket stabilt de siste tiårene, bortsett fra i 2018 og 2019, da en kraftig reduksjon ble observert.

Les: Solskjær smiler lurt, vet United har truffet blink

Isen kan forsvinne helt
Fordelen med den nye analysen, publisert i Science Advances, er at den går mye lenger tilbake i tid, slik at forskere kan bestemme om nåværende nivåer er en anomali eller en trend.

Med den hastigheten reduksjonen finner sted, er forholdene nå gunstige for et helt «isfritt» hav, konkluderer forskerne i studien.

« Det skjer mye mer enn bare forhøyede temperaturer. Vi ser et skifte i sirkulasjonsmønstre både i sjøen og i atmosfæren, heter det.

tabola

No posts to display