onsdag, desember 8, 2021

Fotballkampen – en underholdningsdinosaur?

Må lese

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

TV bildene fra årets EM i fotball gir oss, med sine fulle tribuner, bevis på denne sportens enorme popularitet. Når det står om nasjoners, eller europeiske toppklubbers kamp om heder, ære og millioner av euro, er det naturlig at de store massene er villige til å betale for fotball som underholdning. Men hva med de hundrevis av fotballkamper mellom lag som leverer et under middels godt underholdningsprodukt? Er nitti minutter lange fotballkamper som underholdning i ferd med å bli utrydningstruet?

Tryllekunstneren Joe Labero – også i underholdningsbransjen – ble nylig intervjuet av svensk TV 4 om tilværelsen som internasjonal magiker. Svensken er blitt kåret til verdens beste magiker fire ganger, men selv en kapasitet som Labero erfarer at det med årene har blitt mer utfordrende å tiltrekke seg og fenge publikum.

Han dro linjene tilbake til den legendariske Houdini i 1920, hvor rundt 75 000 mennesker samlet seg på et område for å se spektakulære utbryternummere . Labero kommenterte tørt foran TV kameraet, at der menneskemengden kunne vente opptil femten minutter på at Houdini skulle frigjøre seg, har dagens publikum på Laberos show en tålmodighetsgrense på maks ett minutt.

Hva så med fotballkamper som underholdningsprodukt? Kampene varer i nesten to timer (inklusiv pause). Tempoet har riktignok økt i takt med fotballspilleres økende løpskapasitet, men det er jo tross alt scoringer, helst spektakulære, som gir publikum valuta for pengene.

Er det noe fotballkonseptet ikke kan anklages for, så er det å ha en ramme som skaper inflasjon i antall scoringer. Er viljen til stede hos ett av lagene til å legge seg nitti minutter i forsvar, kan underholdningsverdien ofte nå nullpunktet.

Der den internasjonale langrennssporten har stått bak kontinuerlige endringer i konkurransekonseptet sitt for fortsatt å gjøre seg relevant for sponsorer og publikum, klamrer fotballen seg til et underholdningskonsept som i beste fall gir publikum 3-4 scoringer, fordelt på nitti minutter.

Nå hører det med til historien at en god dose patriotisme hos fotballtilhengere bidrar til at langdryge fotballkamper uten underholdningsverdi raskt går i glemmeboken. Allikevel bør noen i fotballverdenen våkne opp og innse at kommende generasjoner fotballpublikum ikke nødvendigvis vil ha den samme aksepten, som dagens pubikum, for at nitti minutter med fotballkamp garantert ikke er noen garanti for god underholdning.

 

- Advertisement -

Siste nytt

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

More Articles Like This