tirsdag, desember 14, 2021

Fem tips til moro med barna i høstferien

Må lese

Dette er den perfekte underholdningen i jula

Desember og julen er en fantastisk tid, men innimellom kan det bli langt tid mellom slagene. Noen...

J.K. Rowlings bok «Harry Potter og de vises stein» solgt for rekordpris

Suksessen vil ingen ende ta for J.K. Rowlings som nå jobber med en forlengelse på Harry Potter...

Joshua Kimmich skjønner han har vært en tosk

Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sier han skal vaksinere seg mot korona og avslutter med det en lang...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Kom høstferien litt brått på i år? Ikke fortvil. Her er tipsene som gjør dette til tidenes ferie.

Har du hørt begrepet «staycation»? Det er rett og slett en ferie der man ikke reiser bort, men skaper opplevelser der man er. I tillegg til å spare store summer på flybilletter og hotell for hele familien, er dette også en mer bærekraftig måte å feriere på.

– Dere trenger ikke reise langt eller å ha planlagt i ukesvis for å få en minneverdig høstferie. Norge er magisk på denne tiden av året og det er masse moro dere kan finne på, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Les: Norge nominerer Ut og stjæle hester

 

Meld barna på en friluftsskole

Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn og ungdom. Hovedmålgruppe er de mellom 10 og 13 år.

– Målet med Friluftsskolen er å gi deltakerne en lystbetont introduksjon til friluftsliv. De lærer hvordan man leser kart, lager leir og så videre, men det er også tid til morsomme aktiviteter som passer til årstiden. Nå på høsten kan det for eksempel være aktuelt og plukke sopp, forteller Morten Dåsnes, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund.

Sammen med Den Norske Turistforening står de bak friluftsskolene. På nettstedet http://friluftsskole.no/ kan du søke og finne en friluftsskole der du bor.

Det kan være lurt å være raskt ute, da mange av oppleggene har påmeldingsfrist i midten av uka før ferien.

 Les: Hvorfor heter Juventus «Piemonte Calcio» i FIFA 2020?

Besøk en DNT-hytte

Den Norske Turistforening har 550 hytter tilgjengelige over hele landet. Disse er et godt utgangspunkt for å nyte de flotte høstfargene fjellet har å by på.

Hyttene er delt inn i tre kategorier: ubetjente, selvbetjente og betjente, der de to førstnevnte er det aller rimeligste alternativet.

– Flere av våre betjente hytter holder åpent i høstferien, og om du vil ordne deg helt selv, er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, forteller Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Solvang understreker at det er viktig å pakke fjellvettet i sekken på høsten.

– Dagene er kortere og været skifter raskt. Den første snøen faller i høyden nå, så utstyr dere med varme klær og godt fottøy for all slags vær og føre.

 

Ta en telttur

Takket være allemannsretten telter dere stort sett hvor dere vil i utmark.

– Det er ikke nødvendig å reise langt for å skape gode minner. For barna kan en telttur i hagen eller i nærområdet være en mer enn stor nok ekspedisjon. Det viktigste er at dere er sammen og har oppmerksomheten på hverandre, råder Lasse Heimdal.

Har dere ikke telt, kan det være verdt å ta en kikk på bruktmarkedet, da mange selger flott friluftsutstyr som knapt er brukt. Dere kan også høre med venner og kjente om noen har et telt til låns.

Ønsker dere en mer utfordrende ferie, kan dere ta med teltet og vandre i markaområder i nærheten, eller kanskje i fjellheimen over flere dager.

Plukk sopp!

Soppsesongen startet allerede på sensommeren, men flere steder i landet kan man fortsatt finne sopp i høstferien.

Soppturer er spennende for både store og små, og det er lett å bli hekta, advarer Lene Johansen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

– Det kan minne litt om Pokémon Go, bare på ordentlig! Og når du finner spiselige ting i naturen, så kan du ta det med hjem.

Johansen understreker at du aldri må spise sopp du ikke er sikker på. Norges sopp- og nyttevekstforbund har soppkontroller over hele landet, hvor de hjelper dere med å finne ut hvilke som er trygge. Er det ingen soppkontroll i nærheten, kan dere bruke appen Digital Soppkontroll.

Ta en middag rundt bålet

Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet, noe som betyr at det igjen er lov å tenne bål i utmark.

Så lenge dere har godt med varme klær, er det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes nå på høsten. Med litt forberedelser hjemme, kan dere også trylle fram lekre matretter på bålet.

– Å lage mat på bål er faktisk ganske enkelt, så lenge du er godt forberedt. Har du med deg aluminiumsfolie og litt olje eller smør, er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan pakke inn og steke rett på bålet, sier Lasse Heimdal.

Lån utstyr fra BUA og prøv noe nytt

Er dere nysgjerrige på hvordan det er så sove i hengekøye, eller har lyst til å prøve å lage mat på stormkjøkken i ferien? Da kan det være greit å vite at det finnes ordninger over hele landet der dere kan låne turutstyr helt gratis.

BUA er en nasjonal forening som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter.

– BUAordninger er for alle og her kan du låne det du vil helt gratis. Alt fra telt, liggeunderlag, stormkjøkken, kano, fiskestenger og hengekøye kan du være heldig å finne hos din lokale BUA, forteller daglig leder Monica Vogt.

Finnes det ingen BUA der du bor, kan det likevel hende det finnes en annen utlånssentral. Det kan du sjekke på din kommunes hjemmeside.

- Advertisement -

Siste nytt

Dette er den perfekte underholdningen i jula

Desember og julen er en fantastisk tid, men innimellom kan det bli langt tid mellom slagene. Noen...

J.K. Rowlings bok «Harry Potter og de vises stein» solgt for rekordpris

Suksessen vil ingen ende ta for J.K. Rowlings som nå jobber med en forlengelse på Harry Potter historien.

Joshua Kimmich skjønner han har vært en tosk

Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sier han skal vaksinere seg mot korona og avslutter med det en lang debatt i Tyskland.

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+. Seertallene er helt på linje...

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men likevel ønsker klubben sammen med...

More Articles Like This