Fargede frokostegg med naturlige farger

0
41

Blå, lilla, gule, oransje eller brune – få fantastiske farger på egg ved å bruke naturlige fargestoffer fra mat. Perfekt hvis du vil lage ekstra morsomme egg til påskefrokosten! Her er 8 tips til ingredienser som gir nydelige farger.

Påsken er tid for eggdekor. Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggeskallet trekke farge i et fargebad. Du koker ut fargen fra et plantestoff og legger ganske enkelt egget ned i vannet.

Les på Sporten: Seks Manchester United-spillere som vil dra må bli, mens seks som vil bli sendes på dør


Å bruke fargestoffer fra mat til å farge egg tar litt lengre tid enn å bruke konditorfarge. Spesielt hvis du vil ha en tydelig og kraftig farge. Derfor er det et lurt å starte med å koke og avkjøle eggene først, slik at du er sikker på å få perfekt kokte egg, uten risiko for overkoking. Du kan også blåse ut eggene, for å bruke skallet til fargerik dekor.Hvordan lage fargelake?
Kok opp ønsket ingrediens sammen med vann. Kok til vannet har fått en tydelig og sterk farge. Sil fargevannet og avkjøl helt. Nå kan du legge eggene over i det fargede vannet, og la dem ligge til de har fått ønsket farge. Jo lengre de ligger i laken, jo mer farge vil de få. Fargen synes best på hvite eggeskall.


8 ingredienser som gir nydelige farger.

Les: Diego Maradonas «Guds hånd» VM-drakt selges


Nyanser av blått, lilla og grønt

  • Blåbær: gir kraftige toner av lilla.
  • Rødkål: gir en sterk blåfarge, som blir sterkere jo lengre de får ligge. For å få en skikkelig kraftig blåfarge kan du la dem ligge natten over.
  • Spinat + rødkål: ved å kombinere disse kan du få en artig variant. La eggene ligge natten over i spinatblandingen, tørk dem og legg de så over i en rødkållake i et par timer, til du får en grønn-gul variant med masse fargespill.
  • Spinat: gir en lysegul farge med innslag av grønt, når det får ligget natten over.

Varme toner av brun, oransje og gul

  • Rødbeter: gir brune jordfarger. La eggene ligge et par timer for lys farge, og natten over for en mørkere variant.
  • Skall fra rødløk: gir en varm brunfarge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall.
  • Skall fra gul løk: gir en varm oransje farge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du også gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall.
  • Gurkemeie: gir en skarp og lys gulfarge.

Oppbevar kjølig for lenger holdbarhet
Sette frem fargede egg til påskefrokosten? Med rødkålsfargede egg kan du skape en magisk opplevelse til påskefrokosten. De mørkeste fargene får du ved å la de ligge over natten. Skal de serveres til frokost er det lurt å la de ligge kjølig i fargelaken, for best holdbarhet. Hardkokte egg holder seg fint 2-3 dag er i kjøleskapet.

Små grep for mindre svinn
Farging med løkskall er en super måte å bruke ressurser som ellers skulle gått i søpla. Hvis du skal farge med rødbeter kan du også bruke skrell når du koker laken. Det gir godt med farge. Ved farging med rødkål kan du bruke de ytterste lagene som du gjerne skreller bort før bruk. Ta vare på skall og skrell i en liten boks i kjøleskapet, hvis du har planer om å farge egg til påske. Det er heller ikke noe i veien for å bruke spinat som er vassen og ikke like fristende å spise lengre.

Skal du blåse ut egg for å farge dem? Visp lett sammen de utblåste eggene. Fyll eggemassen over på en plastboks med lokk og sett dem kaldt til de skal brukes. Eggemassen kan også fryses i inntil 3-4 måneder. Husk at 1 dl eggemasse = 2 egg. I tillegg til å være perfekt til å lage eggedosis er de utblåste eggene ypperlig for å lage gode vafler, pannekaker, omelett eller en sjokoladekake i langpanne.

tabola

No posts to display