Denne uken startet innspilling av Erik Poppes nye spillefilm; Tre døgn i april. De første scenen filmes på Oscarsborg Festning, nøyaktig 74 år etter at Blücher ble senket i Drøbaksundet, på ordre fra Oberst Birger Eriksen. Scenene på Oscarsborg utgjør et sentralt element i spillefilmen  som starter ettermiddagen 8. april og tar oss med de tre neste døgnene gjennom å følge Kong Haakon og krysspresset han var under med Tysklands krav til kapitulasjon, en passiv regjering, og en kampklar kronprins Olav. Rollen som Birger Eriksen spilles av Erik Hivju. er Erik Poppes femte spillefilm.

Natt til 9. april 1940 flyter en gruppe tyske krigsskip inn Oslofjorden. De er ute etter den norske regjering og ikke minst; Kong Haakon.

 

Dagen før har engelske styrker minelagt norskekysten. Den norske regjeringen har utrykt sin misnøye med dette, men hva som er på vei til å skje, virker enda ikke å ha gått opp for de høye herrer i Oslo. Det holdes et ekstraordinært møte på Stortinget på kvelden 8. april hvor det bestemmes at det ikke skal sendes ut mobiliseringsordre før tidligst neste morgen. Utenriksminister Koht og resten av regjeringen står hardt på sin nøytralitetslinje og nekter å se realiteten i øynene. Et tysk skip har blitt beskutt utenfor Lillesand og tyske, uniformerte og bevæpnede soldater skyller i land. Det er liten tvil om hva som er i ferd med å skje.

 

Samtidig dukker det tyske sendebudet, Curt Bräuer opp på Viktoria Terrasse. Han kommer med beskjed fra Tyskland til den norske regjering: Bøy dere for overmakten eller forvent kamp. På slottet går Kong Haakon hvileløst rundt og venter på det uunngåelige. Men i Oslofjorden er det en mann som vil det annerledes. Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg Festning er villig til å risikere mye. Ved hovedbatteriet, i skodden og i tussmørket gir Eriksen ordren om ILD, da alle andre er i tvil. Dette redder regjeringen, dette redder Kong Haakon, dette redder Norge.

 

Men det var aldri en selvfølge at Birger Eriksen skulle skyte den natten. Festningen var kraftig nedbemannet. Det var kun soldater til én kanon. For å kunne skyte med to av dem, ble kjøkkenpersonell og andre ikke-stridende soldater lært opp i løpet av timer. Skodden var tykk som graut, det var nymåne og ikke alle lyskasterne fungerte. Kommandørkaptein Anderssen i torpedorommet var alt annet enn sikker på at Eriksen gjorde det riktige, da han kun minutter før Blücher dukker opp i fjorden, forlanger en skriftlig ordre for å skyte.

 

Alt i alt var det lite som egentlig tydet på at denne natten skulle bli så avgjørende som den ble. Men i alt som stod på spill, alt som var uklart, alt som vaklet rundt dem den natten, så var det én mann som ikke vaklet; Birger Eriksen.

 

Tre dramatiske døgn

Scenene på Oscarsborg utgjør et sentralt element i spillefilmen ”Tre døgn i april”. Filmen starter ettermiddagen 8. april og tar oss med de tre neste døgnene gjennom å følge Kong Haakon og krysspresset han var under med Tysklands krav til kapitulasjon, en passiv regjering, og en kampklar kronprins Olav. ”Kongens Nei” er den første filmen som forteller om  hvordan Kong Haakon stod opp mot den tyske overmakten de skjebnesvangre dagene i april 1940.

 

Rollen som Birger Eriksen spilles av Erik Hivju. Hivju har vært engasjert ved Nationaltheatret siden 1968. Han har mottatt flere utmerkelser, har hatt en rekke større og mindre roller på teatret og har medvirket i filmer som Ulvenatten, Jul i Blåfjell og Gåten Knut Hamsun. Han spilte i flere av filmene til Wam & Vennerød på 70- og 80-tallet, blant annet Lasse og Geir og Adjø solidaritet.

 

Regi og produksjon

Tre døgn i april regisseres av Erik Poppe (Tusen ganger god natt, deUsynlige, Hawaii Oslo, Schpaa). Erik er opprinnelig fotograf og har høstet stor anerkjennelse for sine spillefilmer, ikke minst for filmenes visuelle uttrykk. Poppe vant nylig kritikerprisen for sin siste spillefilm Tusen ganger god natt med Juliette Binoche i hovedrollen. deUsynlige ble kåret til årets beste norske film av kinosjefene i 2008 og fikk både publikumsprisen og prisen for beste film under Filmfestivalen i The Hamptons samme høst.

 

Filmen produseres av Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i Paradox og distribueres av Nordisk Film Distribusjon AS. Paradox har markert seg med en rekke sterke filmer de senere år, sist med Hans Petter Molands Kraftidioten med Stellan Skarsgård i hovedrollen og Erik Poppes Tusen ganger god natt med blant andre Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau. Flere av filmene har oppnådd glitrende kritikker og tiltrukket seg et stort kinopublikum. I tillegg til Kraftidioten og Tusen ganger god natt står Gjerdrum og Kvae bak filmer som Mormor og de åtte ungene, Før snøen faller, DeUsynlige og Hawaii, Oslo, En ganske snill mann, de tre filmene om Knerten, Fatso og Pitbullterje.

f7.no -> adds
tabola