Er TV-fotballen for dyr?

0
133
Det er ikke gratis å overføre fotballkamper fra Old Trafford.

Ingen idretter kan på verdensbasis måle seg med fotballen i popularitet, og store ligaer som engelske Premier League og spanske La Liga selges årlig for milliardbeløp til de store kanalene rundt om i verden.

Premier League har den største internasjonale appellen og man kan med tyngde hevde at den engelske fotballen er mer populær enn den norske her på berget. Dette har ført til Nordens høyeste kostnader for de norske abonnementene, og det spørs om ikke grensen snart er nådd for hva den fotballinteresserte befolkningen er interessert i å betale for internasjonal toppfotball.

Vokser treet inn i himmelen?

Totalregningen nærmer seg nå 10 000 kroner i året hvis man ønsker å se Mesterligaen, Eliteserien og Premier League, og vi har en følelse av at smertegrensen for de aller fleste ligger rundt dette magiske tallet. Både selgerne av rettighetene og TV-selskapene vet allikevel at interessen rundt populære klubber som Manchester United er så stor blant folk som liker å tippe på odds, at prisene allikevel kan settes opp hvert år. Dette gjelder særlig rettighetene til Premier League, ettersom det kan bli en dyr affære å reise over til England for å se favorittlaget i aksjon.

Det er ikke gratis å overføre fotballkamper fra Old Trafford.

 

(CC BY 2.0) av nyaa_birdies_perch

Storklubbene er ansvarlige for prisøkningen

Det er først og fremst de store klubbene som driver prisene opp, siden det er disse de aller fleste ønsker å se. TV-selskapene prioriterer således deretter ved å velge kamper hvor de store klubbene er involvert. Dette fører til at tilhengere av mindre klubber som Stoke og Watford sjeldnere får se favorittlaget i aksjon, noe som betyr at de finner mindre verdi i å investere i et dyrt TV-abonnement. Situasjonen er annerledes for kamper i Mesterligaen og den hjemlige Eliteserien. Her kan nemlig TV-selskapene vise alle kampene direkte, noe som kan forklare hvorfor tilskuertallene har falt betraktelig i den hjemlige serien siden toppåret 2007.

Bør enkelte tidspunkter blokkeres?

I Storbritannia har man lenge hatt en regel som forbyr TV-selskapene å vise direkte TV-fotball mellom klokken 14.45 og 17.15 på lørdager. Dette gjøres for å beskytte de hjemlige klubbene i det som ofte kalles «kjernetiden» for engelsk fotball. En lignende idé kunne muligens vært overførbar til Norge, ved at man blokkerer all direktesendt TV-fotball mellom 17 og 20 på søndager. Dette kan føre til at publikum heller innfinner seg på norske arenaer for å se de lokale heltene i aksjon framfor overbetalte stjerner i Premier League. Dette blir allikevel vanskelig å gjennomføre i praksis, ettersom TV-selskapene selvsagt kommer til å kjempe med nebb og klør mot en slik ordning.

Småklubber som Luton Town på engelsk nivå 4 drar godt nytte av det britiske TV-forbudet.

Småklubber som Luton Town på engelsk nivå 4 drar godt nytte av det britiske TV-forbudet.

(CC BY-SA 2.0) av campdavemorecambe

Mot en europeisk superliga?

De største klubbenes popularitet gjør at vi heller ser for oss at det kan dannes en europeisk Superliga i løpet av det neste tiåret. Hvis dette blir tilfellet kommer det selvsagt til å ha dramatiske konsekvenser for TV-rettighetene for de store turneringene. En liga som Premier League kommer til å miste seks klubber, noe som markant reduserer markedsverdien. I tillegg forsvinner Mesterligaen slik vi kjenner den, og den nye europeiske Superligaen blir således den eneste fotballen massene ønsker å betale for. Forhåpentligvis blir ikke dette en realitet, men man skal aldri undervurdere makten og innflytelsen de utenlandske eierne har i de største europeiske klubbene.

tabola

No posts to display