onsdag, desember 8, 2021

Ekstremt mange lyn i Norge i år

Må lese

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Natt for fredag var det lyn igjen, over 10 000 lynnedslag i løpet av et døgn. Det høres mye ut, men det er langt unna 4 august i år hvor det ble registrert 91 785 lyn. Så langt i år har det vært fem ganger så mange lynnedslag i Norge i forhold til et normal år.

Målingene som startet i 1979 har ikke registrert så heftig aktivitet tidligere, 550 000 lyn over Norge så langt i år forteller med klar tale hva vi snaker om. Et normalår er på ca 110 000 lyn.

Les også: Ekstremvær er menneskeskapt

Hvordan er det mulig? I år har vi hatt den beste våre, sommeren og høsten i manns minne. Har møtt flere i sommer som for første gang i livet er lei sol og varme. Det som er faktum er at det over tid har blitt mere av alt, grunnet global oppvarming. Det vil si mer sol, mer regn, mer vind, mer ekstremvær rett og slett mer. Mye mer.

Les også: Aldri vært mer klimagasser i atmosfæren

Et naturlig spørsmål hvordan blir det fremover. De som forsker på fremtidens klimautfordringer sier at det vi opplever nå kun er begynnelsen. Vi må tilpasse oss en ny virkelighet og selv om vi er heldige i Norge så vil også vi oppleve konsekvensene av endret klima.

Lynregistreringen er et samarbeid mellom Statnett og Sintef. Lynkartet du ser over viser nøyaktig hvor lyn har slått ned, og de utarbeides ut i fra informasjon fra sensorer. Det er Statnett som eier og driver systemet, mens Sintef formidler dataene til brukerne.

Les også: Tørt blir tørrere

Systemet som er bygd for å unngå strømbrudd er nå med å dokumentere og bedre sette oss i stand til å møte noen av de endringene som vi vet kommer.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

More Articles Like This