Dumt det er så klissete å bade i champagne

0
89
Advertisement

Det Norske fotballforbundet er bare dager unna å få FIFA skandalen inn på Ullevål Stadion. Vi er i ferd med å bli del av det som viser seg å bli tidenes mest omfattende og ødeleggende korrupsjonssak innen sport.

Korrupsjon ser ut til å være normalen innen fotball og bare de aller mest blåøyde av oss tror at vi her i Norge er helt rene.

For fem år siden overleverte den engelske avisen The Sunday Times lydbånd som avslører korrupsjon rundt voteringen over fotball-VM i 2010, til FIFA. Det var egentlig Marokko som vant avstemningen om fotball VM, mens det var Sør Afrika som ble utpekt som vinner.

Vår egen Ketil Siem tiltrådte stillingen som CEO (adm dir) for Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika 1. august 2007, han hadde ikke stillingen da tildeling ble gjort i 2004, men det ubehagelige spørsmålet blir om han gjennom sin stilling fikk informasjon om jukset og hvis han fikk det hvorfor han ikke gjorde noe med det.

Lydbåndet var opptak av en samtale som snakket om bytte av vinner, med navn og sitater. Til tross for at FIFA og Blatter fikk båndet fra The Sunday times skjedde det ingenting.

Vi vet alle etter utallige saker at det eneste som gjelder for ledere innen fotball er penger, privilegier og horer. Det er utenkelig at ikke endringen på resultatet av avstemmingen i FIFA ikke er motivert av en eller alle  disse alternativer.

Ketil Siem overtok som leder i forbundet til det «vinnende» landet, dette satte han i en så sentral posisjon at det er legitimt å spørre om han fikk informasjon om den utførte korrupsjonen og om han var med å å dekke over det som hadde skjedd i ettertid.

FIFA har et hemmelig voteringsystem som muliggjør manipulering i ettertid.

Store penger forsvinner ut av fotballen

Korrupsjonssakene sammen med avsløringer om idiotisk adferd hos fotballspillere fører til tapt oppslutning og anseelse. De store internasjonale sponsorer til fotballen som virkelig trenger å få forbedret sitt omdømme begynner å tvile på at det er mulig å gjøre gjennom å sponse fotballen og ser nå etter andre alternativer. Det er enorme summer som nå er på vandring.

Ikke bare FIFA

At Gazprom er en av hovedsponsorene samtidig som UEFA prøver å toe sine hender og kritisere FIFA for korrupsjon blir rart. Kan man toe sine hender samtidig som man har de samme hendene langt ned i honning krukka. Det er ikke mulig å tro på tilfeldigheter lenger. Til det er rekken med avsløringer og indisier for mange.

De store internasjonale sponsorer til fotballen som virkelig trenger å få forbedret sitt omdømme begynner å tvile på at det er mulig å gjøre gjennom fotball og ser nå etter andre alternativer. Det er enorme summer som nå er på vandring.

Ketil Siem må legge alle kort på bordet.

Ketil Siem er generalsekretær i det Norske fotballforbundet. Norske idrettsledere, både nåværende og tidligere kan fortelle at det har foregått mye uten at de hverken nevner når, hvor eller hvem. sitater som kom fra tidligere fotballlever Ravn Omdal » det fløt mye penger omkring og det var mange tilbud for å si det sånn» har ingen verdi. Det viser bare at dette var noe som har vært en del av fotballkulturen lenge. Det å vite om og ikke fortelle er nesten like ille som å utføre selve korrupsjonen. Korrupsjon kan ikke skje hvis det er åpenhet. Norske fotballedere er med sin manglende åpenhet med på å skjerme et korrupt system.

Det er i Norge 70 000 fotballag og nesten alle foreldre i landet har stilt opp på innsamlinger, treninger kamper og dugnader. Våre barn, kommuner og klubber ser fotballpamper bade i champagne og tenker at det er mye penger i sporten. Ikke uvanlig å høre unge mennesker si de vil bli fotballspillere for da tjener de mye penger.

Fotball skal være om sport, ikke penger og privilegier. Fortsetter dette vil interessen og innsatsen for fotballen forsvinne.

Det er på tide å ta på alvor hvor skadelig en udugelig og grådig fotball-ledelse er og kvitte oss med faenskapen.

tabola

No posts to display