Drastisk prisøkning på kaffebønner

0
104

Prisen på kaffe fortsetter å gå opp, bare det siste året har prisen nesten doblet seg og mer skal det bli. Dårlige værforhold i Brasil er en av grunnene til at prisen på kaffebønner er høyere enn i årevis, en annen er innkjøp av kaffe som blir kontrollert av stadig færre aktører.

Innhøstingen i Brasil i fjor var plaget av tørke og leverte ikke som vanlig.

Les: «Denne gangen må dere bli hjemme, ikke vi»

I tillegg har viktige kaffeplantasjer den siste uken vært plaget av temperaturer under frysepunktet, noe som har skadet avlingene.

Den populære arabica-kaffen, en av Brasils største eksportartikkel, steg på et tidspunkt fredag ​​til en pris på $ 2,10 per pund. Det tilsvarer en kilopris på $ 4,62

Det er den høyeste prisen siden 2014 og en økning på 60 prosent siden januar.

Les på Popidol: De beste filmene på Netflix for øyeblikket

Robusta-kaffe, som har lavere kvalitet enn arabica-kaffe, har steget med 40 prosent i år til det høyeste prisnivået siden oktober 2017.

  • Det er flere grunner til de enorme økningene i kaffeprisene, sier Carlos Mera, en analytiker i Rabobank.

I tillegg til værforholdene i Brasil, peker han på høye transportpriser og uro i Colombia som mulige forklaringer på de høyere kaffeprisene. Colombia er verdens tredje største kaffeprodusent.

Det er spesielt den siste ukens frost i viktige brasilianske plantasjer i den sørøstlige delstaten Minas Gerais som har sendt kaffeprisene i været. Plantasjen står for 70 prosent av Brasils produksjon av arabicabønner.

Les på Engelske Klubber: Forlater Liverpool etter nesten 16 år

Temperaturer under frysepunktet har ødelagt avlinger og drept noen av de yngste plantene

  • Det er foreløpig ikke kjent hvor omfattende skaden er, men en betydelig del av avlingene er rammet
tabola

No posts to display