Dette styrer galskapen på overgangsmarkedet

0
236
Hadde nok helst stemt på seg selv. (foto. ronaldo, twitter)

Et utvalg av sommerens kjøp av fotballspillere gir oss fantasibeløp: Roma-spilleren Alisson for 718 milloner kroner. Real Madrids Ronaldo for 1,18 milliarder. Watfords Richarlison for 429 millioner kroner. Hva påvirker egentlig prisen? Sky Sports har sett på hva som styrer denne galskapen i fotballens verden, og vi henger oss på for å se om vi kan forstå mer av hvorfor jobben til en fotballspiller er mer verdt enn den vi andre 7 milliarder driver med. 

Vi snakker riktignok om overgangssummer og ikke lønnsbetingelser (noe som faller i samme galskaps-kategori), men kjøp og salg tallfester prissettingen av arbeidsinnsatsen spilleren gir for en fotballklubb.

Sky Sports har sett på overgangssirkuset fra tre ulike perspektiver. Vi bringer deg kortversjonen.

Fotballspilleren

Ryan Mason startet i Tottenham og fikk 70 kamper for klubben, ble solgt til Hull for 140 millioner kroner i 2016 og fikk en brå slutt på karrieren som 26 åring da han fikk brudd på hodeskallen i en kamp mot Chelsea i 2017.

Godt å se Mason på beina igjen. (foto. mason, twitter)

-Mange av overgangssummene drives opp av agenter og personer i klubbene. Hvis du ønsker å selge en spiller, sprer du nyheten om at andre klubber har vist interesse for denne spilleren, noe som kan tvinge klubben/e som ønsker å kjøpe spilleren til å handle raskere. Mye av ryktene i avisene kommer stort sett fra personer på innsiden av klubbene og de som er med i forhandlingene for å fremprovosere noe, sier Mason til Sky Sports.

Okay, der har vi oppvarmingen.

Overgangseksperten

David webb er ekspert på overganger, og har tidligere ledet Tottenhams talentsatsing og jobbet som rekruteringssjef hos Bournemouth.

Kjenner spillet godt.

-Overgangssummen påvirkes av en kombinasjon av: spillerens aldre, profilen hans, den eksisterende kontrakten hans og sammenligning med tilsvarende spillere på markedet. Hvis du snakker om et 20-åring talent som klubben ikke slipper billig og det er interesse fra andre klubber, drives summen naturligvis høyere. Du ser også på gjensalgsverdien. Hvis du kjøper en ung spiller i alderen 18-23 år, kan du regne ut hvor mye han er verdt om tre år og har en enklere jobb med å selge videre, sier Webb.

Og finnes det noen syndebukker?

-Overgangen til Neymar forrige sommer på over 2 milliarder kroner har drevet prisene på markedet høyt. Det betyr at spillere i dag som ikke er premium, selges til premium pris. Spillere som tidligere hadde kostet x antall kroner – som ville ha vært fornuftig – koster nå dobbelt så mye, avslutter Webb.

Denne karen får mye av skylda. (Foto: neymar, twitter)

Dobbelt så mye på ett år, javel.

Manageren

Fargerike Sean Dyche ledet Burnley til en overraskende sterk 7. plass i Premier League forrige sesong, dette med klubben som har vært tvunget til å ha de laveste utgiftene på spillerkjøp.

Har innsett at det er de mellomstore klubbene som betaler regninga.

– Det er store endringer hver gang overgangsvinduet åpnes. Lista ble satt høyt allerede tidligere i år med Maddison som gikk til Leicester for rundt 214 millioner kroner, og presset grensene videre frem til sommeren. Alle klubbene holder tilbake og venter og venter på å pushe marginene ved en overgang, men alle vet at klubbene som får inn penger på overganger må putte det tilbake i overgangsmarkedet sier Dyche til Sky Sports.

Ble vi litt klokere?

Ja, litt.

Men dette er før vi tar inn spillernes potensielle markedsverdi for klubben med tanke på å tiltrekke seg sponsorer, TV-seere og salg av supporterartikler. Ronaldos overgang til Juventus er et godt eksempel på dette hvor Torino gikk helt av skaftet allerede før kontrakten var signert.

Italienske horder går av skaftet og bruker selvfølgelig penger på drakt og billetter. (foto. ronaldo, twitter)

Det eneste sikre er at de rikeste klubbene blir rikere, og klubbene i mellomsjiktet gruer seg til hver gang de må ut på overgansmarkedet. Her må de ut med premier priser for ikke-premium spillere.

Høres ikke spesielt bærekraftig ut.

Da fikk vi noen svar på hvorfor fotballspillere er mer verdifulle enn oss andre.

Vi tar på oss den svinedyre klubbdrakta, betaler for tilgang til samtlige TV-overførte fotballkamper i de fire største ligaene – og gjør vårt for å holde liv i fotball-sirkuset.

Les: Mer fra fotballens vidunderlige verden på Sporten.com

 

tabola

No posts to display