mandag, april 12, 2021

Det er livsfarlig å jobbe om natten

Må lese

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Nattarbeid er som en perfekt storm for din helse og livskvalitet, listen over negative konsekvenser er lang og blir lengre etter hvert om forskere finner nye områder og sammenhenger. Er du så uheldig at du jobber om natten over en lengre periode vil du ikke bare bli sykere og dø tidligere enn de som jobber om dagen, trolig vil du også dø alene.

Forhold som hodepine, tretthet, søvnforstyrrelser, kreft og depresjoner blitt trukket frem som mer sannsynlig for personer som arbeider om natten.

Forholdet mellom døgnrytme, fedme og energibruk er undersøkt og resultatet er nedslående.

Det er en klar sammenheng mellom nattarbeid kan og risikoen for fedme. En ny studie utført ved Howard Hughes Medical Institute, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas prøver å avdekke mekanismene bak denne sammenhengen, og hvordan nattarbeid faktisk kan føre til vektøkning.

Sammenhengen mellom fedme og en rekke sykdommer, generell livskvalitet, samlivsbrudd, for tidlig død og lønnsutvikling er dokumentert ved en rekke studier og dermed blir nattarbeid gjennom sin innvirkning på vekt dobbelt negativt.

En årsak til vektøkning som forsøkene fant de at nattarbeidere bruker mindre energi gjennom våkenettene enn vanlige dagarbeidere gjør om dagen. De viser til tidligere forskning som sier at natt- og dagarbeidere spiser stort sett like mye, og får dermed i seg bortimot lik mengde kalorier.

Det betyr at nattarbeiderne kanskje bruker mindre av energien de tar til seg, sammenlignet med dagarbeidere, noe som kan føre til vektøkning og fedme.

Et annet forhold som ble undersøkt var søvnhormonet melatonin som produseres i mindre nivåer hos de som er våkne om natten, enn de som er våkne om dagen. Dette lave nivået er trolig en årsak til dårligere søvnmønster.

Råd for de om arbeider om natten og som ikke har mulighet til å slutte med det er å ha et bevisst forhold til hva man utsetter seg for, det er viktig å ha høyere fysisk aktivitet enn ellers, være bevist på sitt søvnmønster, matvaner er også viktig for å motvirke effektene av nattarbeid.

- Advertisement -

Siste nytt

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

More Articles Like This