Den internasjonale kvinnedagen. Hvordan bryr de seg om det i verden?

0
112
Gratulasjonshilsen for den internasjonale kvinnedagen, 8. mars

Den internasjonale kvinnedagen feires i mer enn 30 land. I noen områder er det en offisiell og ikke-arbeidsferie, i andre er det en uoffisiell begivenhet. Slik feires kvinnedagen i verden.

Kvinnedagen er nå en offisiell helligdag i Albania, Algerie, Armenia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Bulgaria, Burkina Faso, Kamerun, Kina, Cuba, Laos, Kasakhstan, Kirgisistan, Nord-Makedonia, Moldova, Mongolia, Montenegro, Polen, Romania, Russland, Serbia, Tadsjikistan, Ukraina, Usbekistan, Vietnam, Italia, Zambia og Tunisia. Ferien feires også i en stor del av Sør-Amerika, men den behandles der som en uoffisiell feiring.

Under sovjettiden hadde kvinneferien en negativ konnotasjon på grunn av bruken i regjeringspropaganda. I noen land ble det ikke lenger feiret 8. mars, eller det tok lang tid før ferien fikk en ny og positiv betydning. I Armenia, etter Sovjetunionens sammenbrudd, ble feiringen av kvinnedagen 8. mars forlatt. I stedet introduserte 7. april festen for skjønnhet og morskap. Men folk feirer også 8. mars, så en offentlig diskusjon ble holdt, hvoretter det ble uttalt at fra 8. mars til 7. april vil kvinnemåneden bli feiret hvert år.

I Italia feires kvinnedagen i en uke. Feiringen begynner en uke før 8. mars, og 8. mars får kvinner grener av akasiesølv. I Portugal og Romania feirer kvinner kvinnedagen med kvinner på kvinnemiddager og arrangementer. I Storbritannia får kvinner blomster og foredrag og arrangementer organiseres for å snakke om kvinners frigjøring og prestasjoner. I Russland er kvinnedagen en fridag fra jobb, og kvinner får deretter blomsterbuketter. I noen områder av Kina er kvinnedagen også en dag da kvinner får en halv dag fri.

I Iran er det forbudt å feire kvinnedagen. Dette henger sammen med den kulturelle endringen som fant sted i 1979. Siden den gang har kvinners rettigheter i landet blitt stadig innskrenket igjen.

tabola

No posts to display