De små sølv hender er død

0
137

Manitas de Plata døde i går på et sykehus i Montpellier. Hvis du lurer på hvem det er ring din mor og spør, sjansen er stor for at han er din far. Han var et fenomen for sin tid og brukte sin gitar som fluepapir på 60 talls damene.  Han døde 93 år gammel og er uten tvil den flamenco gitaristen som har solgt flest plater, 93 millioner i tallet. Han turnerte hele verden med sin gitar og sang og reisen tok han blant annet til Carnegie Hall.

Nederst i artikkelen finner du opptak fra en konsert han hadde i 1975.

Uten å kunne lese noter oppdaget han gitaren i ung alder og han var en virtuos nesten med en gang. Han ble født inn i meget fattige kår og fikk navnet Ricardo Baliardos, født i en trailer i en sigøyner karavane på landsbygda et eller annet sted i midt Frankrike.

Han var hippere enn de fleste og hang sammen med Brigitte Bardot, Salvador Dali og Pablo Picasso, han herjet den franske rivieraen og spilte gitar som en gud.

Hot
Hot

Pablo Picasso sa etter å ha hørt han i Arles i 1964 «den mannen er verdt mer enn meg» Picasso malte deretter på gitaren hans. Manitas ga ut over 20 album og var meget produktiv, hans siste album kom ut i 2004

Han første album kom ut i 1963, etter det kom de på løpende bånd. I et intervju med fransk tv på sine eldre dager måtte han innrømme at han ikke ante hvor mange barn han har.

De dukker vel opp nå som det meget tidkrevende arbeidet med arven begynner.

tabola

No posts to display