Samtidig som vi i Norge får store lønnstillegg for å kompensere for økte kostnader for mat, transport og energi er vikeligheten en helt annen i England.
Sjeføkonomen i Bank of England har bedt briter om å slutte å be om lønnsøkning og «ta deres del».
Sjeføkonomen i Bank of England Huw Pill har fortalt briter at de må akseptere at de er fattigere og slutte å spille «pass-the-parcel» i kommentarer som har utløst raseri. – Den konservative regjeringen er historisk upopulær med en oppslutning under 20% og synkende.
Les: India er verdens mest folkerike land
Huw Pill sa at folk og bedrifter har reagert på høyere regninger og kostnader ved å be om høyere lønn eller belaste kundene mer penger. Men husholdninger og bedrifter som prøver å overføre sine høyere kostnader, sa han, øker inflasjonen og presser prisene ytterligere opp i hele økonomien.
Inflasjonen i Storbritannia – et mål på de økende kostnadene for varer og tjenester – nådde 10,1 prosent i året frem til mars. Det var et fall fra 10,4 prosent i februar, men er fortsatt hardnakket høyt. (tilsvarende tall for Norge i mars var 6,5%)
Mye av inflasjonen er drevet av eksterne faktorer som uvanlige værforhold og krigen i Ukraina.
Les på Sporten: Wrexham vil bringe Gareth Bale ut av pensjonisttilværelsen
Den årlige inflasjonen i kategorien mat og alkoholfrie drikkevarer var 19,2 prosent, opp fra 18,2 prosent i året til februar 2023. Bank of England har i oppgave å holde inflasjonen under kontroll, med mål om 2 prosent i året.
I en tale på Podcasten Beyond Unprecedent fra Columbia Law School sa Pill: «Storbritannia, som er en stor nettoimportør av naturgass, står overfor en situasjon der prisen på det du kjøper fra resten av verden har gått opp mye, i forhold til prisen på det du selger til resten av verden, som hovedsakelig er tjenester når det gjelder Storbritannia.
«Du trenger ikke være mye økonom for å innse at hvis det du kjøper har gått mye opp i forhold til det du selger, kommer du til å få det verre.
«Du kan ikke spise suverenitet»:
«Så, på en eller annen måte i Storbritannia, må noen akseptere at de har det verre og slutte å prøve å opprettholde sin reelle kjøpekraft ved å by opp prisene enten gjennom høyere lønn eller å overføre energikostnader til kunder osv.
«Det vi står overfor nå er den motviljen til å akseptere at ja, vi har det alle dårligere og vi må alle ta vår del; å prøve å velte denne kostnaden over på en av våre landsmenn og si, «vi ordner oss, men de må ta vår del også».
«Det pass-the-parcel-spillet som foregår her, det spillet er et som genererer inflasjon, og den delen av inflasjonen kan vedvare.»