Australia godkjenner planene for den «største» solfarmen i verden

0
28

Den australske regjeringen godkjente onsdag en ambisiøs plan for en massiv solfarm beregnet på å drive millioner av hjem innenlands og levere strøm til Singapore. Prosjektet er nå avhengig av sign-offs fra Singapores energimarkedsmyndighet, Indonesias regjering og australske urbefolkningssamfunn.

Australia godkjente onsdag planene for en massiv sol- og batterifarm som skulle eksportere energi til Singapore, et prosjekt som er regnet som det «største solcelleområdet i verden».

Les: Sigourney Weaver bekrefter rolle i den kommende Star Wars-filmen «The Mandalorian & Grogu»

Myndighetene annonserte miljøgodkjenning for SunCables prosjekt på 24 milliarder dollar i Australias avsidesliggende nord, som er beregnet til å drive tre millioner hjem.

Prosjektet, som vil inkludere en rekke paneler, batterier og til slutt en kabel som forbinder Australia med Singapore, støttes av teknologimilliardæren og den grønne aktivisten Mike Cannon-Brookes.

«Det vil være det største solcelleområdet i verden – og varsler Australia som verdensledende innen grønn energi,» sa miljøminister Tanya Plibersek.

Håpet er at energiproduksjonen starter i 2030, og gir fire gigawatt energi til husholdningsbruk.

Ytterligere to gigawatt ville bli sendt til Singapore via undersjøisk kabel, og dekke omtrent 15 prosent av bystatens behov.

SunCable Australias administrerende direktør Cameron Garnsworthy sa at godkjenningen var «et landemerke øyeblikk i prosjektets reise».

Tallrike godkjenningsprosesser og andre hindringer gjenstår til tross for onsdagens grønt lys.

Prosjektet avhenger av sign-offs fra Singapores energimarkedsmyndighet, Indonesias regjering og australske urbefolkningssamfunn.

Singapores energimarkedsmyndighet sa i en uttalelse at de var i «diskusjoner med Sun Cable om deres forslag om elektrisitetsimport til Singapore», men ga ikke ytterligere detaljer.

Garnsworthy sa: «SunCable vil nå fokusere sin innsats på neste planleggingsstadium for å fremme prosjektet mot en endelig investeringsbeslutning målrettet innen 2027.»

«Ren energikraftverk»
Land rundt om i verden kjemper for å bringe store solenergiprosjekter online for å lette overgangen bort fra forurensende fossilt brensel.

Kina leder an og bygger nesten dobbelt så mye vind- og solkapasitet som alle andre land til sammen.

Den brakte Midong solfarmen på 3,5 gigawatt online i år, det største anlegget så langt.

I motsetning til dette er Australia fortsatt en av verdens ledende eksportører av kull og gass, til tross for at det er herjet av virkningene av klimaendringer fra intens varme til flom og buskbranner.

Og selv om australiere er blant verdens mest entusiastiske brukere av husholdningssolpaneler, har en rekke regjeringer vært nølende med å omfavne fornybar energi.

Fornybar energi utgjorde 32 prosent av Australias totale elektrisitetsproduksjon i 2022 sammenlignet med kull, som bidro med 47 prosent, ifølge de siste regjeringsdataene.

Plibersek hyllet prosjektet som en måte å møte Australias anslåtte energimangel og skape «14 300 nye arbeidsplasser i Nord-Australia».

Ken Baldwin, direktør for Energy Change Institute ved Australian National University, sa at prosjektet var en «verdensførste» for eksport av fornybar elektrisitet fra sol og vind i en slik skala.

«Australia har noen av de beste sol- og vindressursene i ethvert land, og som et resultat installerer solenergi og vind med en av de raskeste hastighetene av noe land i verden på per innbygger-basis,» sa han til AFP.

Dette momentumet må fortsette, sa Baldwin, spesielt hvis Australia skal nå sine netto nullmål innen 2050.

«Australia har de siste fem årene investert tungt i sol og vind, men det må dobles og tredobles denne investeringen for å nå sin klimabane mot en netto null fremtid innen 2050.»

Han sa at Australia vil trenge rundt 100 gigawatt sol- og vindkapasitet innen 2030-årene. SunCable-prosjektet vil bare gi fire gigawatt av det behovet.

Klimarådets administrerende direktør Amanda McKenzie sa at det nye solar-hubben var et dristig skritt i å gjøre Australia til et «ren energikraftverk», og at slike prosjekter var avgjørende for å «levere rimelig energi og redusere klimaforurensning».

«Med stengingen av kullkraftverk i horisonten, må Australia akselerere utrullingen av solenergi og lagring på alle nivåer – hustak, storskalaprosjekter og alt i mellom,» sa hun.

Prosjektet ville også være et betydelig skritt for Cannon-Brookes, som en gang beskrev prosjektet som «galskap» før han ble en entusiastisk investor.

Les på Sporten: De fem beste klubbløse spillerne i hver posisjon det fortsatt er mulig å signere

tabola

No posts to display