Aksjonistene opphever blokadene: setter seg ned foran slottet under kongen i statsråd

0
17

Fosenaksjonistene avslutter aksjonene på dag 8.

Siden torsdag 23. februar har samiske aksjonister okkupert, og deretter blokkert, flere departementer i Oslo. Dette for å kreve at regjeringene opphever det pågående menneskerettighetsbruddet mot samene på Fosen. I dag opphever de blokadene, fyller Eidsvolls plass til en støttedemonstrasjon og setter seg til en siste markering foran slottet under kongen i statsråd, regjeringens øverste beslutningsorgan. 

 • Støre har lovet å sørge for at hele regjeringen skal prioritere denne saken.Derfor,på siste aksjonsdag, setter vi oss ned foran slottet under kongen i statsråd. Tusenvis av øyne er nå rettet mot regjeringen og vi krever at det skjer et handlingsskifte på dette kritiske punktet i historien. Samers tillit til rettsstaten Norge er på bristepunktet og menneskerettighetsbruddet skjer akkurat nå. Støre må handle umiddelbart for å gjenopprettetilliten og levere tiltak som viser at han har tatt oss på alvor. Vi har ikke råd til at regjeringen svikter igjen, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat. 

Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag med kongen, klokken 11.00, for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt. I fire dager okkuperte unge samiske aktivister Olje- og Energidepartementet før de ble båret bort av politiet. I dagene etter har flere hundre aksjonert og sperret opptil 10 av statens departementer, og aksjonist etter aksjonist har blitt båret bort av politiet. Nå setter over hundre aksjonister seg i slottsbakken der statsrådene pleier å kjøre opp hver fredag. 

 • I dag gjør vi ikke et ekte forsøk på å blokkere slottet. De sorte regjeringsbilene står fritt til å kjøre inn bakveien. Det har vært tøffe dager for alle som har aksjonert, og denne saken har revet opp i mange sår. Til nå i denne aksjonen har vi vært spredd utover opptil ti ulike departement, men på siste aksjonsdag skal vi endelig sitte sammen. Regjeringen skal se hvor mange vi er, de skal høre oss rope, og de skal huske den kraften som bor i oss, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat. 
 • Én uke etter at aksjonene startet, beklaget regjeringen til reindrifta.Statsministeren møtte selv de 13 aksjonistene der han anerkjente at det foregår et pågående menneskerettighetsbrudd.  
  • Etter 507 dager men menneskerettighetsbrudd og fornektelse, sa statsministeren i Norge unnskyld og anerkjente at det pågår et menneskerettighetsbrudd akkurat nå. I dag reiser aksjonistene seg opp fra departementsinngangene så statens ansatte kan komme tilbake og begynne å gjøre jobben sin. Beklagelsen som kom er ikke noe som stanser rettighetsbruddet, men det betyr at arbeidet med å løse saken kan begynne. Den bevegelsen som er vekket i Sápmi er sterk, og hvis regjeringen igjen svikter er vi klare til å komme tilbake, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen. 
  Samtidig med at aksjonistene har satt seg ned i slottsbakken,inviterer NSR-Nuorat og Natur og Ungdom til stormarkering for Fosensamene på Eidsvolls plass foran Stortinget der det er ventet over tusen oppmøtte. Aksjonistene har heist samiske flagg langs Karls Johan i løpet av natta. Uken med sivilt ulydige aksjoner har satt sitt preg på byen og hele landet. 
  • Staten Norge har bedt om unnskyldning. Da oppstår det et ansvar. Et ansvar for mennesker som akkurat nå lever med menneskerettighetsbrudd som hele Norge er klar over etter disse aksjonene. Vi må stå sammen i en kamp som ikke er over og ha tro på at en folkebevegelse kan stå opp mot urettferdighet, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen.
  For bilder fra aksjonene: https://www.flickr.com/photos/naturogungdom/albums
tabola

No posts to display