Vertskapet på DNT-hytta Glitterheim tildeles Friluftslivets Hederspris

0
89
HEDRES: I fire generasjoner har Vole-familien vært vertskap på DNT-hytta Glitterheim. Nå er det Tone og Knut Vole og sønnen Ola som tar imot fjellfolket. Foto: Privat

I fire generasjoner har familien Vole vært vertskap på DNT-hytta Glitterheim. Nå tildeles de Friluftslivets Hederspris for sitt imponerende virke siden hytta ble åpna i 1901.

Friluftslivets Hederspris for 2019 tildeles Tone og Knut Vole, som er vertskap på Den Norske Turistforening sin hytte Glitterheim i Lom, Oppland.

Les: Slik blir du kvitt fluene!

Friluftslivets Hederspris er den mest høythengende innen norsk friluftsliv, og ble første gang delt ut i 1995. Tidligere vinnere er blant andre HM Dronning Sonja, Lars Monsen og speiderbevegelsen.

Tildelingen av hedersprisen er en anerkjennelse til fire generasjoner Vole for sitt imponerende virke som vertskap på Glitterheim siden DNT-hytta i Veodalen ble åpnet 1901.

– Vi ser på dette som et bevis på at det er mange som har hatt en positiv erfaring med turer og opphold på Glitterheim, sier Tone og Knut Vole om å bli tildelt prisen.

Les på Popidol: «Monty Python’s Flying Circus» feirer 50 års jubileum med Guinness rekord

– En institusjon
Glitterheim ligger på 1400-meters høyde med nærhet til noen av Jotunheimens mest kjente 2000-meterstopper – og naturligvis med Glittertind som den mest vidgjetne og besøkte.

Juryen peker på at hytta har vært vertskap for «Aktiv sommerferie» i Lom og Skjåk, at Vole-familien har vært opptatt av at bygdefolk skal inspireres til å ta turen til fjells, og at stedet har blitt en møteplass for by og bygd.

– Men mest av alt er Glitterheim en institusjon for typiske fjellturister. Tusenvis av fjellfolk i flere generasjoner fra hele landet er takknemlige for familien Voles dedikerte arbeid og innsats på Glitterheim – og de gratuleres med velfortjent hederspris, heter det i jurybegrunnelsen.

Gi en positiv start
Tone (42) og Knut (52) Vole er fjerde generasjon Vole som er vertskap på DNT-hytta ved foten av Glittertind.

– Vi ser på det som en stor ære for oss på Glitterheim.  For oss er dette en livsstil som har fulgt familien Vole i mange generasjoner. Vi har alltid satt vår ære i at våre gjester skal ha en positiv opplevelse av det friluftslivet vi kan tilby, i tillegg til hyggelig stemning og god mat på hytta, sier Glitterheim-vertskapet, som er spent på om sønnen Ola (14) en dag ønsker å overta.

– For oss er det også veldig viktig å gi barnefamilier, barn og ungdom en positiv start på friluftslivsinteressen.  Det er stor stas når gjester kommer innom og forteller at første turen de hadde i fjellet var på Glitterheim og at de nå er ivrige turfolk selv, forteller Tone og Knut Vole.

Den norske Friluftslivsprisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og friluftslivsfestivalen «Friluftsliv for alle».

Juryen består av: Dag Kaas (leder), Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (stortingsrepresentant SV), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle), Arne Danielsen (sekretær).

Tidligere vinnere av Friluftslivets Hederspris:

1995: Ragnar Frislid
1996: Claus Helberg
1997: Olaf og Normann Heitkøtter
1998: Jon Østeng Hov
1999: Charlotte og Eiliv Sulheim
2000: HM Dronning Sonja
2001: Den norske Turistforening
2002: Arnulf Møllerstad
2003: Foreningen Øx
2004: Thorbjørn Berntsen
2005: Hans Christian Alsvik
2006: Kari Bay Haugen
2007: Leif Ryvarden og Per Roger Lauritzen
2008: Lars Monsen
2009: Nils Faarlund
2010: Norges jeger -og fiskeforbund
2011: Nasjonalt Pilegrimssenter
2012: Olav Thon
2013: Arne Nævra
2014: Øystein Dahle
2015: Speiderbevegelsen – Norges Speiderforbund og KFUK-KFUM speiderne
2016: Norges Røde Kors

2017 «Tursøstre» Stine og Hege Schultz Heireng tildelt Friluftslivsprisen
2018: Norsk Leirskoleforening

tabola

No posts to display