onsdag, desember 1, 2021

Vedtak om finsk kjernekraft skaper uro i Sverige

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det finske parlamentet i dag sa ja med 115 mot 74 stemmer å tillate bygging av et nytt kjernefysisk anlegg i Nord-Finland. Det vekker følelser på den svenske siden av Bottenviken, det burde også vekke følelser i Norge.

Fennovoima får nå bygge et kjernekraftverk i Pyhäjoki i Nord-Finland, melder det finske nyhetsbyrået STT. Motstanden var sterk, spesielt blant de Grønne, venstreforbundet og den svenske folkepartiet.

Selv om det på finsk side er forholdsvis langt til noen større byer er det mindre enn 150 kilometer til en rekke steder i Sverige. Innenfor den radiusen finner du sentrale deler av Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå og Skellefteå. Du trenger ikke dra passere så mye lenger ut, før du kommer innenfor norskegrensen.

Det har enge vært stort motstand mot planene og et aktivt nettverk mot byggingen har samlet inn over 20 000 underskrifter, talskvinne for nettverket Nuclear-Free Bottenviken Elisabeth Holmstrom,

– Vi kjemper videre, det var trist, men ikke uventet at det finske parlamentet sa ja, men reaktoren er ikke der enda. Det er mange ting som må være på plass før Fennovoima kan begynne å levere strøm.

Syv kommuner i nærområdet har mest på grunn av bekymringer for en mulig ulykke gått imot byggingen. Regjeringskrisen tidligere år da koalisjonen sprakk, var årsaken at de grønne trakk seg da regjeringen besluttet å godkjenne Fennovoima programmet. Det er en interessant forhold til spesielt nå etter at det er innført omfattende sanksjoner ovenfor russlang. Russiske Pink Toms står som eier av prosjektet.

Niinistrø fra de grønne «sier at Russland bryter folkeretten i Ukraina og at Putin bruker energi for å styrke sin maktposisjon både ute og inne, den politikken som nå føres ovenfor nabolandene fyrer opp under konflikter».

– Russland vil fortsette med det hvis Finland viser nå at vi fortsetter å øke energisamarbeidet, til tross for sanksjonene, fortalte han finske YLE.

- Advertisement -
Previous articleUber Alles
Next articleStatens bulldoser

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This