tirsdag, april 13, 2021

Unikt innblikk i Kongefamiliens reiser

Må lese

Flyr vil fly fra i sommer

Det nye norske flyselskapet varsler oppstart i juni. Fra mai vil det være mulig å kjøpe billetter....

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

I 30 år har Kongeparet vært Norges ansikt på sine mange reiser utenlands. Hvordan ser egentlig Kongen og Dronningen på sine roller. Det kan du finne ut i en ny dokumentarserie.

Nelson Mandela, Boris Jeltsin, Bill Clinton og Kinas president Xi Jinping er bare noen av statslederne som kong Harald og dronning Sonja har møtt til samtaler om Norge og verden. Men også barnehjemsbarn i Romania og besøket på fangeøya Robben Island i Sør Afrika har satt sine spor.

Gjennom sju episoder forteller kongeparet og en rekke andre viktige aktører i utenrikspolitikken om spillet i kulissene når nasjonen Norge skal ut i verden for å selge sine varer og verdier. Bildematerialet er hentet fra NRKs arkiver

– Kong Harald og dronning Sonja har på disse 30 årene gjennomført 50 statsbesøk. På slike reiser er de, ifølge dem selv, Norge, sier Kristi Marie Skrede, som i mer enn ti år har hatt ansvar for NRK Nyheters dekning av kongehuset.

Hun forteller at kongen og dronningen deler både muntre minner, stort alvor og tanker om tyngende ansvar. Selv sier hun at det har vært spennende samtaler med kongeparet der vi får høre deres tankar om gode og mindre gode øyeblikk i fedrelandets tjeneste.

– Vi får kongeparets blikk på uventede situasjoner, som da Boris Jeltsin utenom all protokoll ville danse med dronning Sonja under en gallamiddag i Kreml eller da de ble glemt av den amerikanske presidenten i USA. Men vi får også vite hvordan de har opplevd mer utfordrende møter, som da skjellsordene haglet på grunn av Norges holdning til hvalfangst, eller da de i nyere tid ble møtt av illsinte laksedemonstranter i Chile, sier Skrede.

Dokumentarserien har premiere søndag 17. januar på NRK1 og i NRK TV kl. 20.15.

Kilde: NRK

SE OGSÅ: Sundby mot verden

- Advertisement -

Siste nytt

Flyr vil fly fra i sommer

Det nye norske flyselskapet varsler oppstart i juni. Fra mai vil det være mulig å kjøpe billetter....

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I korte trekk: Manchester City er...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

More Articles Like This