Statsminister Recep Tayyip Erdogan har flere ganger utrykt sterk misnøye med Twitter og for en uke siden erklærte han at Twitter truet Tyrkias nasjonale sikkerhet og blokkerte tilgangen.
En tyrkisk domstol i Ankara har opphevet regjeringens beslutning om å sperre tilgangen til Twitter, og gitt det Tyrkiske teletilsynet 30 dager på å gjennopprette tilgangen eller anke. melder TV kanalen
Twitter selv har nå levert søksmål ved flere domstoler i Tyrkia i et forsøk på å få blokkeringen opphevet.
Twitter har gått med på å fjerne innhold som ligger til grunn for to av i alt tre kjennelser som danner utgangspunktet for blokkeringen. Grunnen er ifølge Twitter at innholdet er i strid med nettstedet egne retningslinjer. Men Twitter nekter å fjerne en tredje konto hvor Erdogan beskyldes for korrupsjon.
Erdogans blokkering av Twitter er møtt med kritikk i flere land, men ikke spesielt mye norsk hold og i Tyrkia har selv president Abdullah Gül tatt til orde mot forbudet.
Erdogan mener at nettforumet blir brukt til å svartmale både ham og Tyrkia i forkant av lokalvalget søndag.
På Twitter er blant annet blitt brukt av anonyme avsendere som har lagt ut lydopptak som angivelig skal bevise at Erdogan er involvert i korrupsjon. Erdogan sier at opptakene er manipulert og avviser alle anklager.
Som følge av blokkeringen har mange tyrkere engasjert seg for å finne kreative måter å omgå forbudet på.
For kort tid siden kjente tyrkere flest ikke til begreper som VPN og DNS. Men i jakten på det forbudte har dette blitt allemannseie i store deler av Tyrkias unge befolkning. Mange steder henger entusiaster opp plakater med informasjon om hvordan folk kan fortsette å twittre.
I stedenfor planking og selfies er folkesporten nå å prøve å legge ut vitser om Erdogan på nettet. Send gjerne en Erdogan vits i kommentarfeltet så legger vi det ut etter en grundig vurdering av innholdet.
I tillegg til at Erdogans beslutning raskt har rammet ham selv, er heller ikke den tekniske løsningen som er blitt brukt til å blokkere nettforumet, bra.
Det var lenge aktuelt å stenge Facebook og Youtube også, men det har ikke skjedd foreløpig mye på grunn av strengere regler for kommunikasjon der enn twitter. Så lenge ikke Candy Crush stenges forholder vår statsminister seg taus.
Apropos Candy Crush: Selskapet bak Candy Crush og en rekke andre spill som er «gratis» King Digital Entertainment, hadde en elendig førstedag som børsnotert selskap. Aksjen falt fra start og endte ned hele 15,5 prosent.