lørdag, april 10, 2021

TV-serien om 22. juli kommer neste år

Må lese

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...

I 2017 ble det kjent at NRK skal lage en dramaserie om 22. juli. Nå er innspillingen ferdig og serien begynner å ta form.

– 22. juli 2011 er en av de mørkeste dagene i norsk historie og noe som har påvirket oss både som samfunn og som mennesker. Vi ønsker å lage en serie som viser hvordan samfunn, system, verdier og ideologi kommer til syne når noe så forferdelig som terror rammer en nasjon, sier Ivar Køhn, dramasjef i NRK.

Serien vil bestå av seks timelange episoder og kommer i 2020.

– «22. juli» vil forsøke å skape et portrett av Norge gjennom hendelsene som skjedde, og kanskje enda viktigere, det som skjedde etterpå. Dette er ikke en serie om en terrorist, men om resten av oss, sier Køhn.

En serie om mennesker

Historien i «22. juli» fortelles gjennom personer som på ulike måter blir direkte involvert i hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya gjennom yrket de har.

– Hovedkarakterene vil være dem som ble nødt til å takle konsekvensene av terroren. Som å ta ansvar for å begrave de døde, redde de skadete, trøste de sørgende og dømme den skyldige, sier Køhn.

Rollelisten består av blant andre Alexandra Gjerpen, Øyvind Brandtzæg, Helga Guren, Marius Lien og Ane Skumsvoll.

En omfattende produksjon

Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune har arbeidet med «22. juli» i flere år. Undersøkelses- og kildearbeidet har vært omfattende, og det er blitt gjort flere dybdeintervjuer med de ulike instansene som arbeidet med og rundt hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Serien er basert på virkeligheten, men det er også deler som er ren fiksjon, for eksempel er ingen av rollefigurene basert på enkeltpersoner, men satt sammen basert på det man lærte i forarbeidet.

Manuset er skrevet av Sara Johnsen, Pål Sletaune, Kjersti Wøien Håland og Gjyljeta Berisha. Pål Sletaune har regi. Elisabeth Tangen er produsent.

– Vi opplever at dette er en veldig god måte å si noe om landet vårt på. Hvem vi er som folk og hvordan landet fungerer når det oppstår en slik ekstrem katastrofe, sa Johnsen til NRK da prosjektet ble kjent i 2017.

– Vi kan ikke late som 22. juli ikke har hendt. Det er den største forbrytelsen å glemme den dagen. Derfor er det viktig å fortelle de historiene, sa Sletaune.

Opptakene til «22. juli» ble gjort i 2018. Serien kommer i 2020 og vil bestå av seks timelange episoder. Konkret sendetidspunkt er ikke planlagt enda.

- Advertisement -

Siste nytt

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

More Articles Like This