Slik lager du en humlevennlig hage

0
455

Å lage en humlevennlig hage vil ikke bar være bra for humler, men også være en velsignelse for blomstrene dine også. – Et lite tips med en gang, humler elsker blå blomster. 

Du kan ganske så lett på en summende vakker hage hvor de ekstremt viktige pollinatorene får gjort sin jobb:

«En pollinator er et dyr som flytter pollen fra den mannlige anteren til en blomst til den kvinnelige stigmaen til en blomst. Dette hjelper til med å få befruktning av eggene i blomsten av mannlige gameter fra pollenkornene».

Les: Kan forby headinger i fotball

Humler er i trøbbel, vi vet bare ikke omfanget.

«Forskere har ikke tilstrekkelige data for å gjøre en god bestemmelse om statusen til de fleste humlene», sier Robbin Thorp, professor emeritus ved Institutt for entomologi og nematologi ved University of California i Davis. «Noen arter er i veldig alvorlig tilbakegang,» sa han. «Noen andre har det bra og blir flere.»

For eksempel har de fleste studier en tendens til å fokusere på en bestemt art i et bestemt område som denne forskningen utført av York University og publisert i tidsskriftet Insect Conservation, som fant at den amerikanske humlen er kritisk truet i det sørlige Ontario. Det er bare en art, men faktorene som spiller er viktige for alle humlene.

Les på Popidol: Plutselig spilles Plague Inc igjen, men hvor nøyaktig er det egentlig?

Selv om årsakene til nedgang ikke er fullt ut forstått for artene med synkende bestander, inkluderer de sannsynlige faktorene tap eller fragmentering av habitat, bruk av plantevernmidler, klimaendringer, overbeiting, konkurranse med honningbier, lite genetisk mangfold og, kanskje mest viktig av alt, introduksjonen av ikke-negative patogener.

Hvorfor er det viktig å forstå hva som kan skade humlebestandene?

I Nord-Amerika antas det at 30% av maten til konsum stammer fra planter som er pollinert av bier. Humlene er pollinerende av avlinger med høy verdi som blåbær, tyttebær, zucchini og aubergine, og er de eksklusive pollinatorene av drivhusdyrkede tomater og paprika, ifølge Xerces. Huseiere kan hjelpe til med å bevare humlene bestander ved å plante hager og uteplasser med pryd og grønnsaker som tiltrekker humler.

«Hagearbeid for humler tilsvarer hagearbeid for andre bier og pollinatorer,» sa Steve Buchmann, adjunkt i Entomology and Ecology and Evolutionary Biology ved University of Arizona, som spesialiserer seg på insekter / planteinteraksjoner og som har forsket på bier omfattende. For å lokke humlene til å besøke hagen din, «plante mynter, Salvia, Monarda, planter i solsikkefamilien og kløver,»

Xerces Society har publisert en utmerket ressurs for å hjelpe gartnere over hele landet med å vite hvilke humler arter som er aktive i områdene deres og hva de skal plante for å tiltrekke dem. «Bevare humler» inkluderer flere regionale vedlegg som inneholder linjetegninger av humler som er vanlige i hver av de store regionene i landet og en liste over planter som er hjemmehørende i områdene som vil tiltrekke seg disse fargerike biene.

Tegningene i guiden er av hunnene av hver art. Det er fordi kvinner er mer sannsynlig enn hanner å bli besøkt blomster. Artsguiden er ikke omfattende – noen humlerarter har varianter med forskjellig farge – men det er en utmerket grunning.

Xerces Society gjennomfører et innbyggervitenskapelig prosjekt kalt Bumble Bee Watch for å finne sjeldne humler som er usikre eller i befolkningsnedgang. Hvis du vil delta og tro at du har sett noen av de imperilerte artene omtalt i Xerces ‘guider, kan du bli med på klokken eller ta kontakt med Xerces. (Det ville også være nyttig å sende dem et fotografi for bekreftelsesformål slik prosjektet forklarer.)

Solsikker er en av humlene favorittmat

Et vedlegg til Xerces humleveiledning har en utvidet liste over regioner og inkluderer planter som humlene liker å besøke. Den har innfødte planter i en rekke farger som er svært attraktive for humler og blomstrer gjennom bienes hele flysesong. Listen inkluderer også blomstrende busker og små trær som kan brukes i hvilken som helst planteplan. Blomstrende trær og busker kan være fantastiske ressurser for tidlig sesong for humlene og er ofte de eneste plantene som blomstrer tidlig på våren.

Ledsager de opprinnelige plantelistene er en kort liste over hageplanter som er tilgjengelige over hele landet. Xerces anbefaler arvestoffsorter eller de som ikke er veldig utsmykkede.

Det er også viktig å huske på flere ting når du planlegger en humlevennlig hade, rådet Buchmann. Den ene er at «bi-blomster er typisk blå eller gule og bilateralt symmetriske.» Det andre er at «det er viktig å ha blomstrer fra tidlig vår til sent på høsten.»

Husk grønnsakshagen din når du oppretter en bivennlig hage. Humler er viktige pollinatorer av grønnsaker som f.eks tomaten.

Hvordan humler pollinerer
Tomatblomster må ristes for å overføre pollen for å produsere frukt. Gartnere har prøvd en rekke geniale triks for å utføre denne oppgaven. Humla gjør det naturlig gjennom en prosess som kalles buzz pollination, som du kan se i videoen nedenfor.

En humla som svever over en tomatblomst, kan skape en vibrasjon omtrent som tilsvarer 30 ganger trekket fra jordens tyngdekraft, ifølge Buchmann. Jagerpiloter, sa han, svart vanligvis ut etter omtrent 30 sekunder ved 4 til 6 Gs. Humler kan liksom gjøre seg om til levende stemningsgaffel for å sonikere pollen ut av blomster, ”la han til. Andre grønnsaker og frukt som drar fordel av buzz pollination inkluderer blåbær, tranebær, paprika, aubergine og kiwi.

Humlene pollinerer annerledes enn honningbier på andre måter. «Honningbier har en 6 millimeter lang tunge,» sa Buchmann. «De kan ikke strekke seg inn i dype nektarrør. Mens noen humler arter har korte / mellomlange tunger, er andre langstunge arter som kan strekke seg inn i blomstene av kløver og andre blomster.»

Inne i humlakolonien

Humlerkolonier er årlige kolonier, påpekte han. Kolonien lever i mindre enn ett år.

Slik sa Buchmann at livssyklusen til kolonien fungerer. En overvintrende dronningbi starter kolonien tidlig på våren, og datoene varierer over hele landet. På sensommeren eller tidlig høst produserer koloniene jomfruelige dronninger og hanner. Disse kameratene, hannene og kolonien dør bortsett fra noen av de parte dronningene. Å overleve parte dronninger overvintrer til neste vår ved i all hovedsak å legge dvalemodus i sprekker, gamle musebol, jordbanker eller lignende steder.

«Noen mennesker har prøvd å begrave reirkasser for disse biene, men det er vanskelig», sa Buchmann. «Jeg vil ikke anbefale det for hageeiere.» (I videoen over skapte en gartner et miljø for humler, inkludert en neste boks, som lar deg se hvordan en koloni faktisk ser ut.)

En bedre måte å oppmuntle humler til å hekke eller overvintre i eller i nærheten av hagen din er å skape naturlig hekkehabitat, sa Nancy Adamson, spesialist for bevaring av forurensning for Xerces Society og USDA Natural Resources Conservation Service. «Godt habitat inkluderer ikke-klippte innfødte gjenggras, børstehauger og døde trær,» sa hun. I ekko av Buchmann sa hun at et hvilket som helst sted en mus kan finne tiltalende, ville være attraktivt for humler.

Å forlate noen områder med vilje rotete forbedrer også leveområdet for mange fugler og andre dyr, antydet Adamson. «Å legge til et skilt slik at besøkende vet at disse» uåpnede «områdene er med hensikt, hjelper å starte en samtale om bier og deres behov,» sa hun. «Andre indikasjoner på at området er tydelig ivaretatt inkluderer en slått kant, innhegning eller stier. Skilt kan være permanente (fra organisasjoner som støtter naturtypeliv eller skadedyrsfrie soner) eller laminerte hjemmelagde skilt som kan endres sesongmessig.»

«Godt habitat er også beskyttet mot plantevernmidler,» la hun til som en siste råd. «Selv organiske sprøytemidler kan skade bier.»

Planter og beskytt habitat, nyt din «sorte» hage og del dusør med blomster og grønnsaker med familie og venner!

tabola

No posts to display