Slik holder du matkostnadene nede

0
150
Studentmat

Er du student eller har liten inntekt? F7 og Bokkilden.no gir deg noen enkle tips som hjelper deg å å holde matutgiftene lave.

For de med en slunken lommebok kan utgifter til mat utgjøre en stor del av budsjett. Men om du følger våre enkle tips kan du fort ende med å spare mye penger.

Først og fremst er det viktig å planlegge matinnkjøpene. Om du impulskjøper mat hver dag ender du nesten alltid med å bruke mer penger enn om du har planlagt ukens meny. En godt planlagt matuke gjør at du slipper å kaste mat fordi du kjøper det to ganger og det er lettere å legge opp et variert kosthold. Om du er flink til å planlegge blir det også lettere bruke gårsdagen rester til dagens middag eller lunsj. Om du for eksempel spiser en kyllingrett med ris på mandag, kan du bruke steke restene i stekepanne/wok med noen grønnsaker på tirsdag.

Så planlegg måltidene i flere dager fremover og hold deg til innkjøpslistene du lager.

Lær deg å lage mat

Å lage mat er en kunst, og du trenger å trene. Ikke bare spis det samme hele tiden, et monotont billig kosthold kan fort gjøre deg lei av billigmaten, og få deg til å bruke penger på kostbare ting som fastfood eller å spise ute. Derfor bør du prøve deg på å lage nye retter med jevne mellomrom. Oppskrifter finner du enkelt på nett eller i kokebøker. Det finnes en rekke kokebøker som fokuserer spesielt på billig mat, som Kok smart med Jamie, Fôr, eller Kokebok for studenter. En del retter, for eksempel supper, bruker ofte samme basisoppskrift. Supper er både billig og sunt, og krever forholdsvis lite innsats å tilberede.

Jamie Oliver

Om du lager maten fra bunnen av, sparer du ikke bare penger fordi det er billigere enn halvfabrikater eller ferdigmat. Du unngår også en rekke tilsetningsstoffer og konserveringsmidler som ikke nødvendigvis er bra for deg i lengden.

Lag mat med andre

En annen måte å holde matutgiftene nede, er å dele dem med andre. Ofte er det billigere å lage mat til mange fordi mange matvarer blir billigere når du kjøper dem inn i større mengder, og som bonus blir det mer sosialt. Et annet alternativ er å invitere vennene dine til middag hvor alle bringer en egen rett. Da får dere alle variert mat, og i tillegg ender du kanskje opp med restemat du kan bruke senere.

Handle billig

Det kan være stor forskjell på prisene fra butikk til butikk, og om du er bevisst på det er det fort gjort å spare penger på matinnkjøp. Noen kroners forskjell på en vare virker kanskje ikke som mye, men det kan fort bli en del over tid. Venn deg også til å se på kiloprisen til varen, da er det lettere å sammenligne mellom butikker og merker.

Om de finnes der du bor er det også ofte verdt å stikke innom innvandrerbutikker, de kan ofte friste med lave priser på frukt og grønnsaker, i tillegg til en rekke andre varer. Ofte kan det lønne seg å kjøpe store sekker eller poser med ris, bønner og linser i slike butikker. Du bør også følge med på sesongvarer når det gjelder frukt og grønnsaker, prisene går gjerne ned og du kan lage deg enda billigere mat enn vanlig. Frosne grønnsaker er ofte billige, og er en lettvint måte å spare penger på.

De fleste butikker har også tilbud på varer hver uke, og om du er oppmerksom på disse tilbudene kan du fort spare mye penger. Spesielt om du har tilgang til fryser bør du utnytte tilbudene til å hamstre mat. En del butikker setter også ned prisen på varer når de nærmer seg best før-datoen. De fleste varer er godt spiselige en god stund etter datoen har gått ut, så dette kan også være en lettvint måte å spare penger på. Om du har kjøpt mer mat med lite tid igjen til best før-datoen enn du klarer å bruke, frys den ned til senere bruk.

Lær deg å bake

Butikkbrød er ganske dyrt i forhold til hva det koster å bake brød selv. Selv om brødbaking gjerne kan ta litt tid de første gangene du gjør det, lærer du fort at mesteparten av tiden faktisk er venting på at brødet skal heve. Å blande deigen og kna den tar ikke mer enn 10-15 minutter til sammen når du har lagt til deg litt erfaring.

Lag skolelunsjen din selv

Det kan fort koste mye å kjøpe inn lunsj på skolen eller jobb hver dag, så lag heller små retter du enkelt kan ta med deg. Enkle ris og pastaretter er lette å lage, kan spises både varme og kalde, og er lette å ta med i små plastbokser. Eventuelt kan du enkelt lage calzone med en enkel pizzadeig og middagsrester. Billig frukt og hjemmelagd brød er også gode alternativer til lunsj.

Plukk selv

Høsten er tiden for gratis mat ute i naturen. Benytt sjansen til å plukke bær og sopp, og få fersk og god mat gratis. Om du kjenner noen med mange epletrær (eller andre frukttrær) i hagen, hvorfor ikke spørre om du kan få plukke deg en pose og ta med hjem mot at du hjelper dem med innhøstingen?

Pakk inn og frys ned

Om du har kjøpt inn store mengder mat, eller har rester fra et måltid, ta vare på det i plastbokser eller plastposer, enten i fryser eller i kjøleskap. Dette forutsetter at du også bruker maten du har spart, og ikke bare lar den ligge. Bruk restene dine som egen rett, eller bruk dem som ingredienser i en ny rett.

 

 

Les også:Spagetti med grillkrydder og ketchup

tabola

No posts to display