Slik blir du best på kunstig intelligens på din arbeidsplass

0
9
Kunstig intelligens. Foto: Getty Images.

Du har kanskje hørt om tekstroboten ChatGPT? Systemet som baserer seg på kunstig intelligens (KI) er den store «snakkisen» for tiden. Men hvordan bruker man KI på en ansvarlig måte på arbeidsplassen?

Enten du er klar over det eller ikke, er kunstig intelligens noe du møter hver eneste dag. Ikke bare når du skal velge hvilken film du skal se på Netflix, men også på arbeidsplassen din.

Det er ikke bare noe de store tech-gigantene holder på med – men noe som angår oss alle. Derfor må alle ha en eller annen form for kunnskap om dette.

Det er viktig å kunne bruke kunstig intelligente systemer på en etisk og ansvarlig måte på arbeidsplassen.

Tekstgeneratoren ChatGPT kan skrive rapporter og e-poster for deg, men også misbrukes til å spre feilinformasjon eller svindel.

Gratis veileder for alle

Men frykt ikke, det finnes nemlig en digital veileder du kan bruke. Der får du svar på hva kunstig intelligens egentlig er, og hvilke muligheter man har med denne teknologien på arbeidsplassen.

Digitalisering skjer i et forrykende tempo. Da kan det være nødvendig å fornye seg, og ta i bruk teknologiske nyvinninger for å bli konkurransedyktig.

– Det er viktig å sikre bevissthet om mulighetene for datafangst og kunstig intelligente verktøy nå som stadig flere bedrifter og organisasjoner tar i bruk denne typen teknologi i sine styringssystemer, produksjon og tjenester, sier Trond Markussen, president i NITO.

NITO har derfor sammen med Negotia og Finansforbundet utarbeidet et kompetanseløft på området, i samarbeid med Digital Norway. Programmet består av en digital veiviser og en podkast-serie, som er gratis og tilgjengelig for alle.

Bekymret for manglende kunnskap

Aktørene i samarbeidet er svært bekymret for manglende kunnskap om hvordan kunstig intelligens brukes til overvåking og kontroll av ansatte i Norge i dag.

– Vi håper veiviseren om kunstig intelligens på jobb kan bidra til økt kunnskap og et godt samarbeid ute i virksomhetene, for etisk og god utnyttelse av de teknologiløsningene som stadig flere vil ta i bruk framover, sier Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet.

Til sammen representerer Finansforbundet, Negotia og NITO over 150.000 medlemmer i finans, teknologi og privat sektor.

tabola

No posts to display