Norges mest vinnende svømmer legger opp

0
14
Caroline Dokken Wendelborg/NIF

Sarah Louise Rung har representert Norge ved store internasjonale mesterskap i mer enn et tiår. Siden sin internasjonale debut ved EM i Reykjavik i 2009 har hun hentet et hav av medaljer i EM, VM og OL. Sarah Louise er blant Norges mest dekorerte utøvere – uansett idrett. Med OL i Tokyo som siste internasjonale mesterskap har Sarah Louise Rung nå valgt å ende sin profesjonelle karriere og vie tiden til andre ting.

– Det har ikke vært et enkelt valg for meg. Jeg har brukt et år etter Tokyo å kjenne på følelsene å gi seg. Etter Tokyo fortsatte jeg mine studier i Bergen og tiden og motivasjonen som kreves for å heve seg internasjonalt er etter så mange år ikke lengere så sterk, sier Sarah Louise.

– Jeg kjenner på en lettelse ved å si det høyt, men det er også vemodig og med blandede følelser fordi svømming har betydd så mye for meg.Jeg har oppnådd det jeg ønsket i bassenget og har lyst på en faglig karriere etter idretten. 

Sarah Louise studerer ernæring i Bergen og fortsetter masterstudiene i klinisk ernæring. Interessen for helse og næring fikk hun gjennom idretten etter å ha jobbet tett med helseapparat gjennom mange år. Utdanningen gir Sarah Louise mulighet til å jobbe i offentlig og privat sektor, samt innen idrett.

Verdiskapende utøver på landslaget

Sarah Louise er den mest suksessfulle utøveren som har vært i norsk svømming og en av Norges mest vinnende para-utøvere. På landslaget har Sarah Louise foruten sine fantastiske resultater markert seg som kulturbærer og verdiskaper. Et uvurderlig bidrag ifølge landslagssjef Petter Løvberg.

– På landslaget er vi ett lag. Vi er ikke delt opp med paralandslaget for seg. Vi er svømmelandslaget. Sarah har vist veien når det gjelder treningskultur. Hun har trent nådeløst på samme nivå som de funksjonsfriske, så hun har vært et foregangsbilde for de verdier og den treningskultur som Svømmeforbundet ønsker å stå for, sier landslagssjefen.

– For å skape en prestasjonskultur må du skape en ekstraordinær god treningskultur og gode verdier og holdninger i gruppa. Sarah har, med sine resultater og sin vilje til å trene like mye som alle andre, gått foran på dette. Det har vært vanskelig for de funksjonsfriske utøverne å sutre når de hver dag ser Sarah komme smilende og med overskudd på trening. Og i tillegg trener like mye eller mer enn de fleste.

Et tiår med medaljehøst utover det vanlige

Årene 2009 til 2021 vil for alltid stå som et av de beste tiårene innen norsk para-svømming. I denne perioden vant Sarah Louise 53 av Norges totalt 87 mesterskapsmedaljer. Det er noe ingen har klart før henne og gir henne posisjonen som en av de mestvinnende utøverne i Norge noensinne, uansett idrett. En person som har vært med ​​gjennom hele reisen er Sarah Louises trener, Morten Eklund.

– Jeg har hvert privilegert som har fått lov til å være en del av apparatet rundt Sarah. Jeg har fått være med på en fantastisk reise hvor vi sammen utviklet oss som både trener/utøver og menneske. Norsk para-idrett har også utviklet seg i denne perioden og har blitt mer profesjonell. Sarah har vært en av profilene og har hele tiden brutt nye barrierer. Hun har vært en glimrende ambassadør for hele norsk idrett, noe Svømmeforbundet kan være stolt over, sier Morten Eklund.

Reisen mot målet har vært drivkraften

Medaljeskapet taler for seg selv, og ingen kan tvile på at Sarah Louise har jobbet hardt for sine meritter. Hun er også stolt over prestasjonene, men det er ikke bare medaljene hun vil tenke tilbake på med glede.

– Svømming har vært en så stor del av livet mitt gjennom mange år. For meg er idretten mer enn bare prestasjoner og det er reisen mot målet som har vært en stor drivkraft for meg. Jeg vil se tilbake på reisen og de relasjoner jeg har skapt, mer enn prestasjonene. Derfor vil jeg også takke alle som har vært med meg på veien. Trenere, støtteapparat og svømmekolleger som har bidratt til at jeg har hatt en fantastisk karriere, sier Sarah Louise. 

Selv om Sarah Louise nå har valgt å avslutte svømmekarrieren, vil landslagssjefen gjerne at hun forblir i miljøet og bidrar med sine ferdigheter i en ny rolle.

– Sarah har aldri valgt den lette veien og det er derfor vi nå kan se tilbake på de resultatene hun har oppnådd. Jeg har snakket med Sarah om muligheten for å bruke henne i en ny rolle i NSF. Kombinasjonen av hennes utdannelse og bakgrunn som eliteutøver kan være inspirerende og skape stor verdi for våre utøvere. Så jeg ser store muligheter i et fortsatt samarbeid med henne, sier Petter Løvberg.

Utvalgte høydepunkter fra Sarah Louise Rungs svømmekarriere:

53 mesterskapsmedaljer

– 12 VM gull, 13 EM gull og ni para-olympiske medaljer

Ni para-olympiske medaljer fra lekene i 2012 og 2016

– Fire gull, tre sølv, to bronse

Kåret til «Årets kvinnelige parautøver» på Idrettsgallaen 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.

Kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen 2015

tabola

No posts to display