lørdag, desember 11, 2021

NASA jubler over de første «nærbildene» av snømannen Ultima Thule

Må lese

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+....

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Bildene som nå NASA jubler over har en oppløsning som mest minner om en pornofilm fra slutten av 60 tallet kopiert fra VHS og servert som en klassiker tilpasset mobil. Oppløsningen er beskjedne 33 meter pr piksel. 

Til tross for det tok det bildene nesten to måneder for å nå jorden. Men NASA gleder seg fortsatt over de beste bildene vi har fått av Ultima Thule, den mystiske «snømannen» i solsystemets mørkeste utkant.

Bildene av «det mest primitive objektet en romsonden som noen gang har møtt på» ble tatt da New Horizons-sonden passerte 1. januar i år, skriver NASA Space Agency.

Det å få til en «flyover» var en en historisk prestasjon, og NASA gleder seg nå over at det også lyktes å ta gode bilder.

«Bullseye!» proklamerer New Horizons sjef Alan Stern i henhold til NASAs kommunikasjon.

«For å få disse bildene måtte vi vite akkurat hvor lille Ultima og New Horizons var – øyeblikk for øyeblikk – da de passerte hverandre med en hastighet på over 50 000 kilometer i timen i Kuiperbeltets svake lys, milliarder miles utenfor Pluto.

Seks timer fra NASA gir signal til New Horizon reagerer
Det går ikke å kontrollere sonden i sanntid, for selv i lysets hastighet tar det seks timer for signaler mellom sonden og jorden.

«Dette var mye vanskeligere enn noe vi prøvde på passasjen over Pluto  i 2015».

Ultima Thule ser litt ut som en snømann, der to sfæriske strukturer sitter sammen, en mye større enn den andre. Totalt er den 31 kilometer lang, hvor den største (19 kilometer i diameter) heter Ultima, og den lille mindre (14 kilometer) heter Thule.

Det neste romfartøyet
Sannsynligvis er det blitt dannet i en kollisjon med ganske lav fart i soloppgangens soloppgang. Men Nasa-forskerne vil nå studere bildene på jakt etter flere ledetråder for å løse mysteriet.

«Noen av detaljene vi nå ser på Ultima Thules overflate, ligner ikke noe objekt vi noensinne har studert før», sier Alan Stern.

New Horizon fortsetter nå inn i mørket. Som vist på sondens nettside, er det neste spennende objektet å se på noe som heter «2011 JX31». Men hva det er vet vi ikke før rundt midten av 2020.

- Advertisement -

Siste nytt

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+....

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men likevel ønsker klubben sammen med...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

More Articles Like This