Nå kan du «tæppe» uten pin for 400 kroner

0
202
GRENSE ØKES: – 80 prosent av BankAxept-transaksjoner er under 400 kr, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps til Dinero.no om at BankAxept nå øker PIN-grensen for kontaktløse betalinger fra 200 til 400 kroner. FOTO: BankAxept

Grensen for kontaktløse kortbetalinger uten PIN har økt fra 200 til 400 kroner. Det sørger for raskere betalinger og nedsatt svindel.

Med over 11 millioner kontaktløse transaksjoner i mars, er «tæpping» her til lands mer utbredt enn noensinne. Tidligere krevde ikke betalingsløsningen autorisering ved kjøp under 200 kroner, men denne grensen har nå økt til 400 kroner.

Les på Popidol: «Det kommer nye Star Wars filmer, men nå vil vi ta en pause»

Gjennomsnittsbetaling på 320 kroner
I tillegg til at det allerede finnes rundt fem millioner kontaktløse BankAxept-kort i omløp, utstedes også brorparten av dagens kredittkort med støtte for teknologien. Statistisk sett finnes det dermed et kontaktløst kort i så godt som alle norske lommebøker.

– 80 prosent av BankAxept-transaksjoner er under 400 kr. For kontaktløs betaling er det 95 prosent. Det siste skyldes antagelig hvilken type butikker som har aktivert [terminalene] først, samt at mange tror at man bare kan tæppe med BankAxept-kortet under 200 kroner, sier kommunikasjonssjef i BankID- og BankAxept-fusjonerte Vipps, Hanne Kjærnes, til Dinero.no.

Det finnes ingen øvre grenser for hvor store beløp man kan betale kontaktløst, men ved transaksjoner på beløp over 400 kroner (eller maksimalt 800 kroner per dag), må man fremdeles tilkjennegi seg med PIN-kode.

Ifølge tall fra BankAxept er gjennomsnittsbeløpet for betalinger i norske butikker per dags dato på 320 kroner. Økningen sørger dermed for at de aller fleste kan benytte seg av kontaktløs betaling fremover.

– Antall transaksjoner har det siste året økt i snitt cirka 20 prosent hver måned. Etter at det kom en betydelig mengde kontaktløse kort i markedet og mange butikker har åpnet opp for kontaktløs betaling har økningen vært veldig god. I mars i år passerte vi 11 millioner kontaktløse BankAxept-transaksjoner på en måned, mens vi for ett år siden kun hadde litt over 1 million transaksjoner på en måned.

Alle kort og terminaler kontaktløse i 2020
Etter internasjonale krav fra Payment Card Industry Security Standards Council (PCI SSC), må alle ubetjente så vel som betjente kortterminaler imøtekomme nye sikkerhetsrutiner i 2020. For mange brukersteder betyr dette at terminalene må byttes ut, og disse må både aktiveres for og kunne støtte nærfeltskommunikasjon (NFC), som er teknologien bak kontaktløs betaling.

I praksis betyr det at man fra neste år skal kunne betale med mobilen, så vel som kontaktløse kort, hvor enn kortbetaling aksepteres.

– De siste seks årene har bruken av kontaktløse kort økt betraktelig, særlig i Europa. For å møte etterspørselen inkluderer de fleste terminalleverandører kontaktløshet som en standard i sine nye terminaler, sa internasjonal direktør i PCI Security Standards Council, Jeremy King, da Dinero.no omtalte saken i november i fjor.

Med unntak av et fåtall kortutstedere, er så godt som alle kredittkort i dagens marked kontaktløse. Samtidig har også BankAxept satt seg et krav om at alle deres fremtidige kort skal utstedes med støtte for NFC.

– Utviklingen har gått som forventet og vi er godt i rute til 2020, forteller Kjærnes.

Kortsvindelen avtar
Et av bekymringsmomentene rundt kontaktløs betaling har vært sikkerhetsgraden i kortene. Vil det ikke bli enklere for uvedkommende å misbruke krotet når de ikke trenger å taste PIN-kode? Nei, tvert imot, svarer kommunikasjonssjefen.

– Kontaktløs betaling følger internasjonale standarder og strenge sikkerhetskrav. I Danmark er andelen kontaktløs betaling over 50 prosent. Erfaringen derfra viser at svindelen går ned fordi tæpping med kortet eliminerer sjansen for at noen kan stjele PIN-koden ved å se hva du taster, sier hun.

Dette understrekes også ved et av systemets sikkerhetselement. Ved gjentatt bruk av kontaktløs betaling er man nemlig nødt til å autorisere transaksjonen med PIN-kode fra tid til annen, selv ved beløp under 400 kroner. Denne rutinen er implementert for nettopp å unngå misbruk fra uvedkommende.

– Vipps har verken mottatt eller fått videreformidlet klager på misbruk av kontaktløshet, sier Kjærnes.

Ifølge statistikk fra Bits (Bank- og finansnæringens infrastrukturselskap) – som har overordnet ansvar for å sikre og styrke en effektiv betalingsformidling og betalingsinfrastruktur i Norge – har den totale andelen kortsvindler avtatt de siste årene. Blant annet har misbruk av stjålne, fysiske kort blitt redusert fra 55 869 tilfeller i 2012 til 8534 tilsvarende hendelser i 2018.

tabola

No posts to display