Tora Söderström Gaden fra NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning ved Universitetet i Bergen gikk til topps i den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix i Trondheim, lørdag kveld.
Tolv PhD-kandidater deltok i finalen og hver av dem fikk fire minutter på seg til å engasjere publikum med fortellingen om sin egen forskning.
Les: «Make Lillestrøm Great Again» nominert til Emmy
Tora Söderström Gaden jobber med å forstå hvordan musikk kan påvirke båndet mellom premature nyfødte barn og deres foreldre, foreldrenes mentale helse og barnets utvikling. Hun følger familier med premature over to år gjennom sykehusinnleggelse og overgangen til hjemmet. Forskningen gjennomføres i Norge, Polen, Israel, Colombia og Argentina. Ulike land, men alle med ordninger som gjør at foreldre har mulighet til å være til stede på sykehuset med barnet sitt, delta aktivt i pleie og omsorg, og dermed også i musikkterapi.
De to beste kandidatene fra seks delfinaler i fra Kristiansand, Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo og Tromsø gikk videre til den store finalen som ble avholdt på Byscenen i Trondheim lørdag kveld.
Les på Sporten: United har kontaktet spilleren som skal skape den råeste trioen i Premier League
Deltakerne er doktorgradsstipendiater som er godt i gang med graden sin, men som ennå ikke har disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med innholdet i presentasjonen og til sin sceneopptreden.
– Gratulerer med imponerende innsats og seier i Forsker Grand Prix 2020! I en tid der tillit til forskning er viktigere enn noensinne, er god forskningsformidling helt avgjørende. Deltakerne i Forsker Grand Prix er glitrende eksempler at det er mulig å forklare forskning på en måte som vi alle kan forstå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Publikum fikk høre om mange fagfelt under finalen: Fra mobbing, musikkterapi hos premature og foreldrene deres, traumer hos personer med autisme og utviklingshemming, en tidsreise på piano og helt til lovløse nanosystem og hvordan vi kan få mer treffsikre medisiner.
Forskningsrådet startet Forsker Grand Prix i 2010 for å hjelpe forskere med å dele kunnskapen sin, og siden den gang har over 500 fått denne treningen.
Presentasjonene bedømmes ut fra fremførelse, struktur og innhold. I tillegg til publikum var det et dommerpanel bestående av journalist i NRK Erlend Lånke Solbu, områdedirektør i Forskningsrådet Kristin Danielsen og skuespiller ved Trøndelag Teater Ingrid Bergstrøm. Stemmene teller 50/50 fra publikum og fagjury.
Konferansier var Solveig Kloppen. Prisen ble delt ut av rektor ved NTNU, Anne Borg.