Løgn og svindel ødelegger Facebook

0
319

Fasister, rasister, fundamentalister, kriminelle av alle slag, nazister og alle andre drittsekker i verden ser på Facebook som verdens største godtebutikk.

Drømmen til mangemilliardær i dollar, storeier og sjef i Facebook, Mark Zuckerberger er at de skal bli verdens viktigste nyhetsleverandør. Du og jeg skal holde oss orientert om alt som skjer fra våre venner. Vi stoler tross alt mest på vennene våre. I en tid hvor mediene ofte er eid av store selskaper med en helt annen agenda enn å være objektive nyhetsformidlere, virker Facebook som et godt alternativ. Vennene våre samler sammen og presenterer oss et balansert bilde av verden akkurat nå, de vanlige nyhetsformidlerne er kjedelige.

Er det en ting flyktning katastrofen i Europa har lært oss, er det imidlertid at våre venner i beste fall ikke er gode redaktører og viderebringer, liker og kommenterer en flom av løgner.  Sammen med denne flommen av løgner har ikke bare Norges, men nesten hele Europas brune politikere fått fritt spillerom og referer til fabrikkert innhold som sant.

Les også: Du som deler rasisme på Facebook er ansvarlig for asylbranner

Et økende problem, som har blitt tydelig for mange etter flyktningestrømmen til Europa, er at Facebook brukes aktivt av personer med en egen agenda for å fremme sin egen sak. Dette skjer helt ukritisk og uten at en redaktør kan sjekke fakta. Det har strømmet” sannheter” om flyktninger med bilder og videobevis som enhver redaktør ville stoppet på sekundet og journalisten som hadde presentert det ville fått beskjed om å finne seg noe annet å gjøre. Denne tvilsomme informasjonen produseres også av stater, «seriøse organisasjoner og selskaper», ikke bare av mørkemenn.

Vi rykker tilbake til start og må hente informasjon fra tradisjonelle nyhetsformidlere vi for lenge siden har sluttet å stole på, i hvert fall til å formidle de sakene som er viktige. Klikkhysteriet i mediene og innrykket av bloggere har ført til at det flommer over av saker glemt før de er lest. Det er langt imellom noe med nyhetsverdi i nyhetsmediene.

fake-muslim-refugees

Facebook har blitt det nye store for svindlere og grupper med helt spesielle interesser. Mens de unge forsvinner vekk, har rasister, pro-life aktivister, fanatikere, terrorister, fascister og nazister rykket inn og laget kampanjer under seriøse, men falske flagg. Og der sitter mange tusen og lar seg sjokkere. Er det virkelig sant? Med små muligheter til å sjekke fakta og en dose fremmedfrykt i magen viderebringes løgnene til deres venner.

En løgn ropt mange nok ganger blir til slutt sett som en sannhet av mange.

Selv en sliten redaktør med høy promille ville stoppet disse sakene på sekundet. Men etter denne siste bølgen med dritt på Facebook får løgnene leve sitt eget liv, de multipliseres og bidrar til å forme oppfattelsen til de lett influerte. Ikke rart man deler negativ informasjon om flykninger hvis man tror at Syria var befolket av terrorister som kun har ett ønske i livet: Overta Norge og voldta kvinnene våre, før de innfører sharia.

Rasisme har ødelagt Facebook sine muligheter som nyhetsleverandør

Etterrettelighet er vitalt for å drive nyhetsjournalistikk, hvis ikke blir det i beste fall et innlegg i en debatt. Legger du ut et bilde av en pupp på Facebook blir du stoppet, det er ikke tilfellet med klart rasistiske utsagn eller regelrette løgner.  Mange lot seg forarge av videoen av syriske flytninger som oppførte seg dårlig overfor noen vakter helt til man kom på at dette hadde man sett før. En dårlig tv film fra 90 tallet var det som var brukt som videobevis.

Les også: Saudi Arabia er vestens egentlig fiende

En annen kampanje på Facebook som fikk mye oppmerksomhet var et todelt bilde, øverst bilde av barn som sulter, nederst rike syriske flytninger på handletur. Teksten handlet om hvorfor skal vi hjelpe syriske «flytninger» når disse barna trenger hjelp. Umulig å være ikke være enig hvis det hadde vært sant. Bildet av barna er fra en gammel sultkatastrofe og de syriske flyktningene var egentlig et bilde av noen som så litt syriske ut på et kjøpesenter i Vancouver.

Og så er det flommen av ulike rapporter som forteller om hvordan ulike Europeiske samfunn kommer til å bli overtatt av muslimer, hvordan vi selv. Strømmen av såkalte seriøse rapporter er stor, men ingen forskere vil sette navnet sitt på de. Usignerte rapporter uten beskrivelse av metode har ingen verdi.

Hovedargumentet til Facebook om at du kan stole på linken fordi det er en venn som anbefaler er nå helt borte. De som lager de falske bildene og informasjonen satser på deling og prøver å fremstille sin sak objektivt og på en måte som det kan være vanskelig å si imot hvis man ikke kjenner fakta. De som forholder seg til Facebook som en nyhetsformidler, spiller russisk rullet med sannheten.

Facebook flommer over av falske personer, falske grupper og sider og falsk informasjon. Det er ikke lenger troverdig. Facebook sin drøm om å være seriøs nyhetsformidler kan være død allerede før den har kommet skikkelig i gang.

Tidligere var det lett å skille en ekte venn, fra en falsk. Nå er svindlerne såpass avanserte at de tar navn fra din venneliste og fremstår som en slektning eller noen du burde vite hvem er. Falske navn, falsk historikk og en hektisk hverdag gjør det lett å bli venn med noen som ikke eksisterer.  Et feil klikk kan lett åpne opp Pandoras eske.

Facebook har usannsynlig mye penger og kan sikkert på et vis klare å betale seg ut av uføre de har kommet i, men det er et vindu akkurat nå for de som driver med faktisk nyhetsformidling og produksjon.

Ironien er at denne artikkelen vil få de fleste av sine lesere fra deling på Facebook og ikke fra andre nettsteder. Det er en 90 % sjanse for at du har sett dette gjennom Facebook.

 

Noen tips før du deler noe neste gang:

  1. Synes du det virker troverdig på det mest grunnleggende nivå?
  2. Er nettstedet hederlig? se hva annet de har skrevet tidligere?
  3. Er denne nyheten rapportert andre steder?

Hvis en helt utrolig nyhet, er presentert av et nettsted med et navn som ligner på seriøse aktører, som tydelig har løyet mye og som ingen andre har fått med seg, er det er det trolig en løgn.

tabola

No posts to display