Lad opp batteriet før vinteren

0
247
Det er lurt å alltid ha fulladet batteri. Batteriet har lettere for å tømmes for strøm når det ikke er toppladet. (Foto: NAF)

Det hjelper ikke som mange tror å kjøre langt hvis du har et underladet batteri, har du lyst til å unngå startproblemer er ekstralading smart.

Flatt batteri er den vanligste grunnen til at NAF rykker ut for hjelpe bilister. Dette kan du enkelt unngå ved å vedlikeholdslade batteriet. – Dette er vel så viktig for nyere biler som eldre. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les: Stadig flere fyller feil drivstoff på bilen

Mange lurer på hvor land tid det tar å lade opp et bilbatteri. Det er avhengig av din bil og hva slags batteri du har og hvor stor lader du har.

Skal du lade opp 68Ah med en 4Ah lader så vil det ta 68 / 4 = 17 timer.

Les: Oktober-kvelden Chelsea fortsatt ikke har glemt

Teknologien i bilene er i stadig endring. En moderne bil er proppet med elektronikk, styringsenheter, elektroniske støttesystemer og sensorer. Dette krever strøm og batteriet brukes også når bilen står stille. I tillegg er det tyngre for batteriet å starte en kald motor om vinteren. Derfor er det en god idé å lade opp batteriet før kulda setter inn.

– Fyll på strøm før vinteren, så unngår du startvansker midt i hverdagsstresset, rådgir Sødal. – Og dette gjelder for alle biler. Også elbiler har et startbatteri som trenger å få litt påfyll, fortsetter han.

Det er lurt å alltid ha fulladet batteri. Batteriet har lettere for å tømmes for strøm når det ikke er toppladet. Når kuldegradene er mange eller når fokksnøen kommer seg inn i motorrommet og legger seg over batteriet, kan batteriet tømmes. En vedlikeholdslader er ikke kostbar, og den er enkel å bruke.

– Følg instruksjonene til laderen og sjekk i bilens instruksjonsbok før du kobler laderen til bilens batteri. En natt med lading, og batteriet er godt som gull igjen, sier Nils Sødal. – Det kan lønne seg å lade batteriet jevnlig gjennom vinteren for å unngå startproblemer, fortsetter han.

Les på Sporten: Erik Solér tilbake i fotballsirkuset

Dårlig avslutning på hytteturen

Mange nordmenn er hyttefolk. Når bilen står parkert ute på fjellet i noen dager er det ekstra viktig at batteriet er i toppform så man får start på bilen når man skal hjem.

– Det kan være lenge å vente på bilberging når man er i fjellheimen. Lad opp batteriet før hytteturen, så slipper du det, avslutter Nils Sødal.

tabola

No posts to display