Kurt Aust med avsluttende bok i historisk krimserie

0
113

– En dag kommer jeg til å sette meg godt til rette for å lese alle åtte bøkene en gang til!, sier redaktør Mia Bull-Gundersen om Kurt Austs historiske krimserie med handling fra Danmark-Norge på 1700-tallet. 

Hjertes mørke er åttende og siste bind i krimserien om den kløktige professoren Thomas av Boueberge og hans unge assistent Petter Hortten. Disse to heltene løser drapsgåter i Danmark-Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Bøkene har gitt Aust Rivertonpris og mye heder fra lesere og anmeldere.

Les: Michelle Obama inspirerte til valgspesial av «The West Wing»

– Kurt Aust debuterte som romanforfatter med første bind, Vredens dag, i 1999, og som over middels interessert i historie har jeg vært opprømt redaktør for alle utgivelsene, fortsetter Bull-Gundersen. – Jeg har kjent en ekstra glede hver gang Kurt har levert manus med en ny Thomas og Petter-krim. Nå er det altså siste bind. Men en dag kommer jeg til å sette meg godt til rette for å lese alle åtte bøkene en gang til!

Les på Sporten: Alexander Sørloth blir for dyr

Lettelse og sorg

– Det startet med en radiosending jeg hørte i 1996 om en amerikansk ingeniør som tok familien med til Jerusalem for å være der når dommedag skulle komme 31.12.1999, sier Kurt Aust om hvordan det hele begynte. – Jeg flyttet datoen 300 år tilbake og lot datidens dommedagsprofetier svirre rundt i en innesnødd krostue i Danmark – og første bok, «Vredens dag» kom til verden. 

– 20 år og 8 bøker senere med Thomas og Petter er det en rar blanding av lettelse og sorg jeg sitter igjen med, fortsetter Aust. – Lettelse fordi jeg fikk et stort prosjekt i havn på et, etter egen mening, elegant og snedig vis. Sorg, fordi jeg må si farvel til to gode venner.

Heltene i bøkene har reist Danmark og Norge rundt, samt fortsatt mot Afrika, og de har møtt fiskere, bønder, kjøpmenn, soldater, sjøfolk og adelsfolk, og, naturligvis, personer som av ulike grunner er skyldige i drap.

– De to har dessuten møtt tidlig 1700-talls Fire store: Kong Frederik IV, Ludvig Holberg, Peter Wessel Tordenskjold og Ole Rømer, og derigjennom latt meg bli kjent med disse historiske personene, deres bragder og deres mindre fine sider, sier Aust. 

Hjertets mørke lanseres 11. september med en samtale mellom Kurt Aust, Jørgen Brekke og Tom Egeland. Lanseringen kan ses her:

Lansering av Hjertets mørke

tabola

No posts to display