Kulturhistoriens mest populære byer

0
101

Alle vet at Drammen er verdens navle for artister, kunstnere og intellektuelle, men det har ikke alltid vært slik for 500 år siden var Paris verdens midtpunkt og rundt kristi fødsel var det Roma som har det hotteste stedet å være-

Forskere har funnet en ny metode for å beskrive strømmer av mennesker, presentert i tidsskriftet Science. Gjennom å se hvor folk ble født og hvor de døde, har de kunnet lage et kart over hvilke områder som var mest populære å flytte til.

Det tar for seg 150 000 kjente personer fra mer enn 2000 år tilbake.

Ida Gryttingen i www.forskning.no skriver: Fra den greske poeten og statsmannen Solon, født i Athen og død på Kypros i år 557 før Kristus, til sønnen til skuespiller John Travolta, som ble født i Los Angeles i USA, men døde på ferie på Bahamas i 2009.

Dersom et sted hadde mange individer som døde der, ble det regnet som et attraktivt sted å dra til. Mens steder som hadde flest fødsler, ble regnet som mindre attraktive fordi folk flyttet derfra. Selv om folk også kan ha dødd på reise eller i krig, uten å bo på dødsstedet.

Forskerne brukte databasen freebase.com, som samler informasjon fra blant annet Wikipedia, i tillegg til flere registre over kunstnere. Det er altså flest kjente personer som er tatt med i studien.

Kunstnere og andre betydningsfulle personer kan gi et bilde av hvordan ideer og ferdigheter beveget seg rundt i Europa og samlet seg på steder som ble ansett som særlig attraktive. Forskerne kaller det «intellektuell mobilitet».

Den italienske kunstneren Michelangelo ble født i Toscana, men døde i Roma. Hans skulptur David står i Firenze. (Foto: Colourbox)

Mens Frankrike var sterkt sentralisert rundt Paris, spredte betydningsfulle personer i Tyskland seg mer utover i landet.

– Det finnes egentlig ikke noe typisk kulturelt senter, sier en av forskerne, Maximilian Schich ved University of Texas i USA, i en pressemelding.

Kanskje litt overraskende er det at folk ikke flyttet så mye lenger etter hvert som århundrene gikk forbi. På 1300-tallet endte de i gjennomsnitt 214 kilometer unna fødestedet, mens i dag er avstanden omtrent 382 kilometer.

Også Norge er med på Europa-kartet, og viser at Oslo og etter hvert USA var populære steder å tilbringe sine siste levedager.

Det er viktig å ha oversikt over hvordan mennesker har flyttet på seg for bedre å forstå spredning av sykdom, hvordan konflikter oppstår og sprer seg, og utviklingen av byer, argumenterer forskerne.

– Har man data for hele befolkninger, kan metoden også brukes for å gi oversikt over forflytningene til flere mennesker, skriver Maximilian Schich i en e-post til forskning.no.

Metoden forskerne har utviklet er god, men den er lite egnet til å fortelle oss noe om folk flest, mener Nico Keilman, professor i demografi ved Universitetet i Oslo.

Det finnes ikke registre over vanlige folk fra tidligere tider, dessuten flyttet de lite på seg før i tida, forklarer han.

– Kunstnere og intellektuelle var helt klart en spesiell gruppe. Vi vet ikke så mye om migrasjon på 14-1500-tallet, men vanlige folk flyttet nok veldig lite. De hadde ikke penger. Folk flest døde der de ble født, sier Keilman til forskning.no.

tabola

No posts to display