Idiotforskningens Nobelpris

0
218

Hvert år deles Nobel priser ut til personer og organisasjoner med ekstraordinær innsats eller oppdagelser. På samme måte som Oscar prisen har sitt motstykke i Raffes prisen lages en pris til verdens mest idiotiske forskningsprosjekter.

LG-prisen (lite godt) er en parodi på Nobelprisen, som deles ut hvert år til forskning som «først får deg til å le, og deretter får deg til å tenke». Prisen deles ut i ti kategorier, og i år er det til og med nordmenn som har fått den.

Saken er hentet fra Trondheimstudentenes nettavis

 

Kunst

Prisen går til italienske forskerefor å ha målt den relative smerten folk føler når de blir skutt i hånden med en kraftig laserstråle mens de ser på stygg kunst, i motsetning til vakker kunst. De fant ut at oppfatningen av smerte kan endres basert på det estetiske innholdet i et maleri. Likevel kunne de ikke fastslå om kunsten var med på å endre oppfatningen av smerte fra laseren, eller om smertene fra laseren var med på å gjøre den forferdelige kunsten enda verre å se på.

 

Nevrovitenskap

En rekke kinesiske forskere har forsket på hjerneaktiviteten hos mennesker etter at de nettopp har sett Jesu ansikt i toast. Studiet dreide seg om fenomenet ansikts- og bokstavpareidoli, hvor hjernen tolker tilfeldige signaler fra synsnerven som meningsfulle.

 

Medisin

Årets Ig Nobelpris i medisin går til fire amerikanske forskere for å ha stoppet ukontrollerbare neseblødninger med spekeskinke. Metoden går ganske enkelt ut på å putte flere skiver av spekeskinke inn i nesen på pasienten, og disse skal visstnok ha stoppet blødninger både fort og effektivt.

 

Psykologi

Prisen i psykologi ble vunnet av Peter Jonason, Amy Jones og Minna Lyons for å vise at personer som er våkne til langt på natt i gjennomsnitt er mer selvbeundrende, mer manipulerende og mer psykopatiske enn folk som står opp tidlig om morgenen. Mer spesifikt viste de at personer som har personlighetstrekk i «den mørke triaden» – narsisissme, psykopati og Machiavellianisme (sluhet og falskhet) – liker seg best i mørket. Forskerne hadde en hypotese om at de ville gjøre det bedre i mørket, fordi andre mennesker legge mindre merke til deres manipulasjoner.

 

Folkehelse

Forskere fra USA har sett nærmere på om det er farlig, sett fra et psykologisk perspektiv, å eie en katt. I rapporten skriver forskerne at kattebitt ofte fører til depresjon hos kvinner, og at dette kan komme av en parasitt som kan gjøre endringer i katteeierens hjerne.

 

Biologi

Biologiprisen ble i år delt ut til forskere fra Tsjekkia, Tyskland og Zambia, for å vise at hunder er sensitive for små variasjoner i jordas magnetfelt. De fant ut at hunder som gjør fra seg foretrekker å stå med kroppens akse parallelt med jordas nord-sør geomagnetiske linjer.

 

  • konomi
  • konomiprisen gikk til den italienske regjeringen for å ha inkludert illegale økonomier i de nasjonale tallene for størrelsen på økonomien. Takket være deres arbeid er nå de finansielle transaksjonene bak prostitusjon, narkotikahandel og smuggling offisielt en del av den italienske økonomien.

 

Arktisforskning

I år gikk prisen for arktisk forskning til forskere fra Norge for deres forskning på Svalbardreinens atferd når de oppdager mennesker, samt når de oppdager mennesker forkledd som isbjørner. De fant ut at reinsdyrene reagerte mer på mennesker kledd i hvitt enn de gjorde på mennesker i mørkt turtøy.

 

Fysikk

Fysikkprisen ble delt ut til japanske forskere, for å måle friksjonen mellom en sko og et bananskall, og mellom bananskallet og gulvet, når en person tråkker på et bananskall som ligger på gulvet. Konklusjonen de kom fram til var at bananskallet var veldig glatt å tråkke på, og har en friksjonskoeffisient på 0,07.

 

Ernæring

Prisen i ernæring ble i år delt ut til spanske forskere for å finne ut at man kan benytte bakterier fra spedbarnbæsj i produksjon av pølser. Til tross for at tanken kan virke avstøtende, er resultatet sunne pølser, som kan ha noe av den samme helseeffekten som probiotiske yoghurter.

 

tabola

No posts to display