Hvor mye vann trengs for å lage en flaske med vann?

0
1022
isolated image of bottled water flowing
Advertisement

På grunn av global oppvarming, blir det mer vann der det allerede er mye vann og mindre vann der det er lite. Kjipt både for oss og de som har det tørt. California har historisk vannkrise og likefult tapper Nestlé og de andre vann gigantene for fulle mugger.

Argumentet er, vi trenger vann og vi leverer det, et spennende spørsmål gitt vannmangel mange steder i verden er om det å tappe på plaske er den mest effektive måten å distribuere vann til de som trenger det. Det sier seg selv at det ikke er effektivt å vanne en åker med Imsdal.

Sett bort i fra at kostnaden for en liter vann på flaske er ca 3000 ganger høyere enn en liter i kran og at produksjonen av flaskene og transport også forurenser skal vi se på hvor mye vann trengs for å lage en liter. Problemet med plast er stort og miljøbevegelsen har satt fokus på det faktum at verden kaster plastflasker til en verdi av 50 milliarder kroner hvert eneste år.

Les også: Det er ekstreme mengder plast i havet

The Water Fotprint Network har undersøkt dette og kommet frem til at i tilfelle med små flasker ½ og 1 liter flasker er forbruket av vann sek til syv ganger så mye som det innholdet man faktisk kan drikke.

The International Bottled Water Association (IBWA), som merker den enorme motstanden mot bransjen har selv bestilt en studie for å finne ut av hvor mye vann som brukes i produksjon av en liter, de har kommet frem til at tallet er 1,39 liter.

Det er mindre enn de globale gjennomsnitt av en liter brus, noe som krever 2,02 liter vann. En liter øl trenger 4 liter vann, en liter krever vin 4,74 liter. Sprit, naturlig nok trenger mest nemlig 34,55 liter vann.

Flaskevann industrien peker på undersøkelsen og sier at produktet ikke er så ille: «Flaskevann produktene er svært effektive når det gjelder bruk av vann i forhold til noen andre drikker,» sier Chris Hogan, talsmann for International Bottled Water Association.

The Water Fotprint Network er kritiske til undersøkelsen fra IBWA og peker på at de ikke har beregnet alt vannbruk i forbindelse med produksjonen av vann. De har ikke tatt hensyn til hele produksjonen inkludert sin leverandørkjede.

Organisasjonen mener det må lages et regnskap for bruk av vann på samme måte som det er krav om dette i forbindelse med utslipp av karbon.Men vann aktivister si IBWA Studien belyser et problem i hele drikkevareindustrien: Få selskaper ta hele vannbruk bilde hensyn til ved beregning av deres bruk av vann.

Flaskevann selskaper (sammen med mange andre drikke selskaper) bør inkludere vannet i sin leverandørkjede, sier Ertug Ercin med Water Footprint Network. Ercin sier en sann vannfotavtrykket inkluderer alt ferskvann som brukes i produksjonen, inkludert vannet som brukes til emballasje.

«Emballasje gjør et betydelig fotavtrykk», sier han, og legger til at tre liter vann kan brukes til å lage en halvliters flaske. Med andre ord, mengden av vann som går inn slik at flasken kan være opptil seks eller syv ganger det som er inne i flasken.

Hogan sier at en av grunnene til IBWA ikke ser på disse problemene er at det er vanskelig å vite hvor du skal stoppe. «Du kan ekstrapolere at ad infinitum,» sier han.

 

Hogan sier noen selskaper sier de ikke tror de kan få noen mer effektive, men de prøver. «Vann» Hogan sier, «er selve livsnerven i bransjen, og de ønsker å være så effektive som mulig.»

tabola

No posts to display