onsdag, desember 8, 2021

Hvite menn som pusher femti

Må lese

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Carpe Diem synger om deres ambivalente forhold til «hvite menn som pusher femti». Det er en sannhet at menn på ett eller annet tidspunkt er ment å pushe femti. Ikke noe galt i det, hver fase i livet byr på sine gleder og sorger, men hva er det med denne gruppen menn og drømmen om Tour de France?

Interessen for landeveissykling, gjerne i forbindelse med transport til og fra arbeidsstedet, har eksplodert. Av hensyn til folkehelsen og trafikkavviklingen i og rundt storbyene, arbeider det offentlige aktivt med å friste flere av oss ut på sykkelen. De som har tråkket forbi den stillestående morgenkøen inn til Oslo har kjent på tilfredsstillelsen det er å bruke kroppen til noe som gir en helsemessig, tidsmessig og økonomisk belønning.

Et fenomen som er mer utfordrende å forstå enn sykkelens økende suksess som transportmiddel, er menns (ja, det dreier seg i dette tilfellet om gutta) stilletiende aksept for at det er helt naturlig å trekke i sykkelantrekk som er ment å kopiere de profesjonelle lagene fra Tour de France. UP-sjefen i Rogaland og Agder kom i skade for å være ærlig i sin beskrivelse av «syklister i kondomdress med racersykkel og bukkestyre, som puster og peser og er overvektige og skal kjøre midt i veien» (dagbladet.no 2014).

Det er hverken pesingen eller vekten som er det fascinerende, men hvite menn som pusher femti sitt naturlige forhold til å ikle seg tettsittende sykkeldrakter som er tiltenkt profesjonelle og topptrente sykkelryttere. Er det ofte du ser godt voksne pappaer i en tettsittende barcelonadrakt ute på fotballøkka med barna sine, eller som ikler seg speedo à la profesjonelle svømmere når det skal svømmes noen lengder i den lokale svømmehallen?

Nei, det er helt tydelig at det er andre regler som gjelder for sykling. Når gutta sykler på landeveien, så er det tydeligvis viktig å vise at man ikke er noen amatør. Utstyr og bekledning former mannen!

Journalister fra det amerikanske Roadbikers Review ville ha fått seg en skikkelig latter hvis de hadde observert norske menn på sykkeltur til jobben. Sykkelmagasinet har nemlig tidligere kommet med ti tips til  «hvordan unngå å fremstå som en nybegynner» når du driver med landeveissykling. Øverst på denne listen med velmendende råd, står:

  • ingen sykkeldrakter fra profesjonelle lag! «The cardinal violation in trying to be a cool cyclist is when you buy a full professional team kit (jersey, shorts, socks, etc.) of a team you do not ride for. Nothing screams ROOKIE louder than a full Discovery Channel uniform on a non-payroll cyclist. Steer clear of these overpriced kits».(roadbikersreview.com)

Men fortvil ikke, du som nettopp har kjøpt deg lagtrøyen til heltene som klatrer og spurter seg rundt Tour de France. Hvis alle dine kollegaer på sykkelsetet er enige om dette er noe helt naturlig – da er det helt naturlig. Uansett hva amerikanere måtte mene.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

More Articles Like This