onsdag, desember 1, 2021

Hva har verden gravd frem i 2014

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Nyttårstalene er over og da er det på sin plass å summere opp hva man har funnet i løpet av 2014, noe er hyggelig, noe er ødelagt og noe er veldig overraskende. Har de funnet graven til Alexander den store? Hva er i landskapet rundt Stonehenge og hva slags skip var det de fant under World trade senter.

 

1: Et stort monument av Alexander den stores tid

I den gamle byen Amphipolis i det nordlige Hellas, fant arkeologene en overdådig 2300 år gammel grav. I august brøt de gjennom porten til det som regnes som den største gravplassen i sitt slag i Hellas med en omkrets på ca 490 meter.

 

2: Stonehenge skjulte monumenter

Etter en fire år lang studie av landskapet rundt Stonehenge i England, kunngjorde forskere at de hadde funnet tegn på ytterligere 17 ukjente neolittiske helligdommer. Oppdagelsen har gjort at det nå gjøres enda en ny titt på området rundt Stonehenge.

 

3: Skips vraket under World Trade Center

Allerede i 2010 fant arkeologene fra New York et skipsvrak under byggeplassen for det nye World Trade Center. I år kom svarer på hva det var, analysen av årringer i skipets treverk forteller at treet kommer trolig fra samme skog som la veden til den berømte Independence Hall, der USAs uavhengighetserklæring og Grunnloven ble laget.

 

4: Kong Richard III sin skjeve ryggrad

Skjelettet av Englands kong Richard III ble funnet under en bil i 2012, og i 2014, har forskerne kunnet fortelle at hans ryggrad ble skjev, han spiste og drakk ganske tungt, og at han trolig døde i kamp som følge av et slag mot hodet

 

5: Ung jente falt i døden for tusen år siden

I Mexico Yuatacan halvøya fant dykkere et nesten komplett skjelett av en tenåringsjente i en undersjøisk hule. Jenta, som er mellom 12.000 til 13.000 år gammel. Forskere mener at jenta trolig falt i døden før breene smeltet, og hullet ble fylt med vann.

 

6: Satellitter avslører syriske ødeleggelse

En trist oppdagelse er gjennom et omfattende satellitt program avslørt at Syrias gamle ruiner har mottatt «betydelig skade» som et resultat av den pågående krigen i landet. Noen bygninger er faktisk redusert til ruiner, ifølge den uavhengige organisasjon American Association for the Advancement of Science.

 

7: Verdens eldste ost funnet på mumier

Verdens eldste ost ble funnet i år av likene av 3800 år gamle mumier i Nordvest-Kina. Ærkæologer funnet gulaktig stoffer i nærheten av brystet og halsen av mumiene, og senere viste kjemisk analyse at det faktisk var snakk om ost. Osten ble trolig ment som mat for etterlivet.

 

8: King Tut 3300 år gammel ereksjon

King Tutankhamun ble gravlagt med en balsamerte ereksjon i 90-graders vinkel fra kroppen hans. I år viste en studie at det sannsynligvis ble organisert som en protest mot sin far, som forsøkte å innføre monoteisme i Egypt. Erigert penis bør få den unge faraoen å ligne den egyptiske guden Osiris, som ble ofte portrettert med erigert penis.

9: Ikke bare homo sapiens som lager kunst

Mennesker er trolig ikke den eneste i arten Homo, som har skapt kunst. I år viste en studie av enkle indrids i en hule i Gibraltar at de ble muligens laget av neandertalere. Tilsvarende forskere tilskrives noen geometriske indrids i indonesiske skjell til den menneskelige stamfar Homo erectus.

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This