torsdag, mai 20, 2021

Historisk mild vinter i åtte fylker

Må lese

Disse utsiktspunktene må du ikke gå glipp av

Mange nordmenn vil også denne sommeren bruke bilen som fremkomstmiddel når vi reiser på ferie i eget...

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

For værstasjoner fra Agder til Trøndelag vil gjennomsnittstemperaturen i vintermånedene desember, januar og februar være den høyeste noensinne.

Gardermoen vil for første gang oppleve at gjennomsnittstemperaturen for vinteren er over null grader. Det klassifiserer ikke til vinter i meteorologien. En vinterdag defineres nemlig som en dag med gjennomsnittstemperatur under null grader.

Les: NRK har solgt Marienlyst

Mildeste vinter i åtte fylker

I åtte fylker settes det rekorder: Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Nøyaktig hvor høy gjennomsnittstemperaturen på disse stedene var i desember-februar vet vi først når februar måned er over. Likevel har disse stedene hatt en så høy snittemperatur hittil at vi allerede kan slå fast at de har hatt den mildeste vinteren siden målingene startet. Vi har kun inkludert målestasjoner som har vært i drift i mer enn 30 år.

I vinter har det passert mange lavtrykk fra sørvest, som har med seg mild sjøluft, og det har ført til høye temperaturer i Sør-Norge.

Les på Sporten: Sendes hjem til Anfield

Varmerekordene øker

– Vi har milde vintre med mye lavtrykksaktivitet og høye temperaturer fra tid til annen, men det har aldri vært så mildt som i år, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

De milde vintrene blir enda mildere enn de hadde vært uten klimaendringer, i tråd med prognosene for framtidens klima.

– En enkeltvinter kan ikke knyttes direkte til klimaendringene, for vi vil alltid ha naturlige variasjoner. Neste vinter kan bli veldig kald. Men vi kan slå fast at vi får stadig flere varmerekorder, mens kulderekorder blir sjeldnere. I 2019 satte vi for eksempel 159 varmerekorder, men kun 27 kulderekorder. Økningen i varmerekorder over tid skyldes den globale oppvarmingen, sier Skaland.

Oslo

Både på Blindern og Tryvannshøgda blir vinteren rekordmild. Målingene går tilbake til henholdsvis 1937 og 1943. Vi har aldri før målt så få vinterdager på Blindern i Oslo som denne sesongen, og for første gang blir gjennomsnittstemperaturen i både desember, januar og februar over null grader. Blindern har heller aldri før i en vinterperiode målt så få dager med fem kuldegrader eller mer, og vi har heller aldri målt så få dager med målbar snødybde.

Viken

Her har Gardermoen, Rygge og Asker registrert sin mildeste vinter noensinne, med måleserier tilbake til 1940- og 50-tallet. Gardermoen vil for første gang ha en gjennomsnittstemperatur på over null grader, og har altså ikke hatt vinter så langt i år.

Innlandet

I Innlandet fylke settes det syv rekorder. Målestasjonene på Dovre, Drevsjø, Kise på Hedmark, Østre Toten, Lillehammer, Vest-Torpa og Fagernes setter alle rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur i vinterperioden.

Vestfold og Telemark

To stasjoner i fylket setter rekord: Melsom og Færder fyr, sistnevnte med en måleserie helt tilbake til 1885.

Agder

I Agder setter fem målestasjoner rekord. Oksøy fyr har målinger tilbake til 1876, og årets vinter blir den varmeste siden den gang. Det samme gjelder Torungen fyr, som har vært i drift siden 1867. Også Landvik, Lindesnes fyr og Lista fyr setter rekord.

Rogaland

På Vestlandet har det vært den mildeste vinteren noensinne på Sola og på Utsira fyr. Sistnevnte har målinger tilbake til 1867.

Vestland

Her settes det rekorder på Slåtterøy fyr, Takle i Gulen og på Ytterøyane fyr. Det er også mulig de to Bergens-stasjonene Flesland og Florida klarer å slå rekorden fra vinteren 2013/14, men sannsynligvis gjør de ikke det.

Trøndelag

I Trøndelag fylke blir det syv rekorder for mildeste vinter: Sula, Snåsa, Ørland, Halten fyr, Buholmråsa fyr, Nordøyan fyr og Sklinna fyr setter alle rekorder. Nordøyan fyr har målinger tilbake til 1900.

Beregningene av rekordene er basert på data fram til 25. februar. De endelige tallene for februar er klare mandag 2. mars kl 12.00.

- Advertisement -

Siste nytt

Disse utsiktspunktene må du ikke gå glipp av

Mange nordmenn vil også denne sommeren bruke bilen som fremkomstmiddel når vi reiser på ferie i eget...

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste spillerne. River Plate anno 2021...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og Italia har nå så lave...

Nye kjendiser på 71 grader nord

Thomas Numme, Tshawe Baqwa, Cecilia Brækhus og Silya Nymoen er blant kjendisene som skal overta stafettpinnen når den neste sesongen av 71° nord...

Skuespiller Norman Lloyd er død 106 år gammel

Den amerikanske skuespilleren Norman Lloyd har sett gammel ut siden jeg var en liten gutt så det overrasker ikke at han er...

More Articles Like This