Er det nå avisene skal dø ?

0
93

Norsk Journalistlag spår pressedød og Thomas Spende lederen beskriver det slik. Kutt, kutt, kutt. – Min første tanke er at det er utrolig skuffende. Det ser ut som vi ikke har en medieminister, men ekstra finansminister. Her er det kutt, kutt, kutt. Dette er en resept for å avlive deler av norske medier, i en tid hvor mediene trenger støtte fra myndighetene for å overleve og utvikle seg.

Regjeringen har i budsjettet presentert i dag kuttet mediestøtten med 50 millioner kroner eller om lag 16 prosent og vil innføre moms for aviser på 8%

Felles mediemoms på 8 % både for papir og nettaviser må før implementering godkjennes av ESA (det europeiske kontrollorganet), det gjør at ordningen tidligst kan komme på plass om et par år. Med felles lav mediemoms for aviser og e-aviser

Norsk Journalistlag er i harnisk og sier det ikke virker som om regjeringen forstår hvilke demokratiske oppgaver avisene utfører hver eneste dag. Pressestøtten har bidratt til å opprettholde et høyt antall aviser i Norge, men Regjeringen mener at dette ikke er et vellykket virkemiddel. – Momsen står for en dominerende del av inntektene for norske mediehus. Det er veldig trist at det nå blir innført skatt på journalistikk. Det er nesten som de ikke forstår hva dette vil bety for norske medier, sier han.

Det er også en sammenheng mellom økonomisk uavhengighet og redaksjonell uavhengighet er motsvaret fra Kulturministeren og departementet.

Begrunnelsen til Kulturdepartementet er ubegripelig. Regjeringen har et ansvar for å legge til rette for norsk samfunnsdebatt. Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier lederen for Norsk Journalistlag.

Spence får støtte fra Mediebedriftenes Landsforening.

NRK har innhentet uttalelser fra diverse personer i Mediebransjen og politikere:

Dette er et skuffende budsjett for mediebransjen. Vi får ingen momsløsning i 2015, og i tillegg kuttes 50 mill. i pressestøtten. Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon Medie-Norge er i, sier Didrik Munch, styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, MBL.

Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, sier han er overrasket over budsjettforslaget.

Det jeg reagerer mest på er at dette skjer midt oppi en skjebnetime for norsk mediebransje. Den er presset nå fra alle hold, fra Google, Facebook og internasjonale aktører som tar annonseinntektene. Så vi er allerede i en situasjon som kan gi pressedød i Norge, og når regjeringen i tillegg går ut så brutalt som de gjør nå, så gjør det vondt verre, sier Braanen til NRK.

Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, kaller budsjettet for «veldig, veldig trist».

Jeg er veldig skuffet over at regjeringen prøver seg på en omkamp om pressestøtten. Denne kampen kommer vi til å ta i Stortinget, og dette har vi tidligere vært klare på. Medie-Norges situasjon er nå dramatisk. Medisinen er ikke å kutte, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF.

SVs Bård Vegar Solhjell mener dette er et budsjett som har retning mot mindre mangfold i mediene.

Regjeringen gjør ingenting med momsen, men skyver den foran seg, kutter ganske kraftig i pressestøtten, og innfører ingen nye tiltak for å sikre overgang til digitale plattformer.

tabola

No posts to display