Episk filmkomponist Ennio Morricone er død

0
124

Det har gått inflasjon i ordet legende, men det er det som best beskriver Ennio Morricone som var et musikalsk geni og en ekte legende. – Han har jobbet sammen med filmregissører som, Sergio Leone, Don Siegel, Mike Nichols, Brian De Palma, Barry Levinson, Oliver Stone, Warren Beatty, John Carpenter og Quentin Tarantino.

Han står også bak tidens mest innflytelsesrike filmmusikk i filmen The Good, the Bad and the Ugly fra 1966. – Kjenner du ikke igjen åpnings temaet har du rett og slett bodd på en annen planet.

Les: Hele laget slutter på grunn av et bilde

Den 91-år gamle komponisten var innlagt på sykehus i Roma etter å ha falt og pådratt seg et lårbeinsbrudd, og han skal ha dødd som følge av komplikasjoner av dette på et sykehus i Roma

Morricone-familiens advokat og venn Giorgio Assumma forteller at Morricone døde tidlig mandag, «beholdt total tilstedeværelse og verdighet helt til det siste».

Den italienske regissøren og manusforfatteren Sergio Leone var irritert kvaliteten på western filmer og revolusjonerte genren med sine «spaghetti-western» filmer. – Hans irritasjon sørget for en rekke filmer på 60-tallet som endret film for alltid.

I tillegg til å være ekstremt stilsikker med å bygge opp fantastiske scener gjorde han en genistrek nemlig å samarbeide med Morricone fra tidlig stadie i film skapingen. For første gang var en komponist med i utformingen av en scene. Resultatet var «Dollar»-trilogien med Clint Eastwood i hovedrollen.

Samarbeidet varte i hele 60 og 70 tallet med filmer som «Ondt blod i Vesten» og «Den gode, den onde og den grusomme». – Filmene endret hvordan kamera blir brukt, hvordan en historie fortelles og hvordan musikk brukes.

Paret samarbeidet også om «Ondt blod i Amerika» fra 1984, der Morricone komponerte den ikoniske musikken til filmens lange åpningsscene.

Noe av det vakreste som er skrevet for film er musikken til Cinema Paradiso en italiensk romantisk dramafilm og komedie skrevet og regissert av Giuseppe Tornatore fra 1989.

Les på Sporten: Sjokkerende Xavi nyhet for Barcelona fans

Musikken til Tarantinos westernfilm «The Hateful Eight» innbrakte Morricone hans første «ordentlige» Oscar i 2016, etter at han i 2007 – etter fem nominasjoner – mottok en Æres-Oscar, delt ut av Clint Eastwood.

Les på Popidol: Ozark siste sesong bekreftet: store endringer i sesong 4

Ennio Morricone har komponert musikk for over 500 filmer som vi vet om, han var produktiv helt til det siste.

tabola

No posts to display