mandag, april 19, 2021

Du gjetter aldri hvem som kjøper mest våpen av Norge

Må lese

Ferrari skal bygge elbiler

Det er en særdeles stolt sjef for det italienske bilmerket Ferrari som snakket til generalforsamlingen over zoom...

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Norge er et fredselskende land som bare selger våpen til land som ikke er i krig, med mindre de er i Nato eller de lover å ikke benytte det i faktisk krigføring. Det passer bra å skrive om vanviddet på en dag som Nato lander møtes for å bli presset av USA til å bruke mer penger på opprustning, samtidig som Russland har kuttet sitt budsjett med 30 %. 

Det er grunnen til at vi er veldig forsiktige med å selge direkte til Saudi Arabia som driver med massiv bombing og folkemord i Jemen, men heller selger til en av deres koalisjon av villige. FN har slått fast at Jemen er i den verste humanitære katastrofen verden, forholdene for de 17 millioner meget fattige menneskene i Jemen er akkurat nå verre enn i Syria. Saudi-Arabia skryter selv å ha gjennomført over 150.000 flyangrep mot mål i landet.

Norge som er så vakkert kan vel ikke gjøre noe slemt

Salget av forsvarsmateriell fra Norge til andre land økte i fjor med over 30 prosent, fra 3,6 milliarder til hele 5,4 milliarder kroner. Det viser den årlige meldingen om eksporten av forsvarsmateriell som ble lagt fram av regjeringen. På listen over kjøpere finner man en rekke kontroversielle regimer, regimer som er i krig, som undertrykker sitt eget folk og som vi overhodet ikke burde støtte.

  • Vi får beskjed av regjeringen om at vi skal stole på dem, fordi de «gjør grundige vurderinger», men det er vanskelig å forstå hvorfor de vurderer at det er greit å selge krigsmateriell til menneskerettighetsverstinger som Oman, Qatar, Saudi-Arabia og Thailand.

Gjennom alle år har USA vært de som har kjøpt mest fra Norge, mellom 500 millioner kroner og opp imot en milliard, men ikke i 2017.  Det knøttlille diktaturet Oman er nå vår største kunde, med kjøp for over 1 milliard.

Norge bruker Oman til å hvitvaske våpen før de sendes ut i det ondes tjeneste. – Vi har ikke, og ønsker ikke kontroll med hva som skjer med våpnene, det går ut over inntektene til våpenindustrien som kontrollerer vår største samarbeidspartner.

De som forsøker å å hevde at det ikke er noen sammenheng, mellom at Oman plutselig har blitt vår største kunde og folkemordet og den kriminelle krigen i Jemen må ta av seg eventyrbrillene og se realitetene i øynene. Norge er krigsprofitører av verste sort.

 

Amnesty International og Human Rights Watch har tidligere anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein.

Over 18.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia våren 2015 gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en USA-støttet regional koalisjon, der blant andre De forente arabiske emirater og Oman deltar.

Her kan du laste ned SSB sin oversikt over hvem vi har våpen til de siste fem årene. Excel
tabell

- Advertisement -

Siste nytt

Ferrari skal bygge elbiler

Det er en særdeles stolt sjef for det italienske bilmerket Ferrari som snakket til generalforsamlingen over zoom...

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble utsatt for i sitt eget...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

More Articles Like This