Dette må du vite før du tar ut penger i utlandet

0
383
FOTO: FREEPIK

Å ta ut penger med kredittkort i utlandet burde ikke være rakettforskning, men jo mer man setter seg inn i det, dess mer komplisert kan det fremstå. Her er seks ting du bør vite før du hever kontanter under årets ferie.

Mens man i Norge bruker stadig mindre kontanter, er ikke dette nødvendigvis tilfelle når man beveger seg utenfor landets grenser. I feriesesongen tjener bankene store summer på gebyrer de færreste av oss er klar, melder dinero.no

Av sikkerhetsmessige årsaker anbefales det å bruke kredittkort når man er på ferie, da dette er ivaretatt av norsk lov gjennom finansavtaleloven § 54b. Her er ting du bør passe på når du tar skal til utlandet og bruker kredittkortet i minibanken.

1. Å ta ut valuta før avreise er dyrt

Mange tyr til flyplassenes minibanker eller innvekslingsfilialer for å veksle valuta før avreise. Dette er et fordyrende mellomledd, og bør unngås med mindre du skal til et land hvor det skorter på uttaksmuligheter.

– Tar du ut penger på flyplassen må du betale minibankgebyr i tillegg til å få en svært ufordelaktig vekslingskurs. Du får rett og slett mer valuta for pengene om du tar ut kontanter der du skal reise, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.

2. MasterCard og Visa bestemmer kursen

Dette punktet henger sammen med det forrige. Tar du ut penger i minibank i utlandet er det Visa, MasterCard eller tilsvarende betalingsnettverk som bestemmer kursen du ender opp med, avhengig av hvilket kort du benytter.

– Det er en myte at det er bankene som bestemmer valutakursen, det er det nemlig betalingsnettverket i kortet ditt som gjør, og Visa og MasterCard gir konkurransedyktige kurser. Våre undersøkelser viser at kursforskjellen mellom disse nettverkene er ubetydelige over tid, men allikevel alltid bedre enn å ta ut valuta på for eksempel Gardermoen, sier Fagereng.

3. Nesten alle kredittkort har høye uttaksgebyrer

De mest populære bankene i Norge er som regel også de dyreste når det kommer til å ta ut penger i utlandet. DNB krever eksempelvis 40 kroner pluss 1 % av uttakssummen, mens Nordea Gold krever 40 kroner pluss 1,5 % av uttakssummen.

Enkelte banker, deriblant Sbanken og Santander Gebyfri, framstår som gebyrfrie for kontantuttak, men krever til gjengjeld rente fra uttaksdato dersom du tar ut penger med kortene.

– Undersøk prislisten til kortet ditt før du reiser. De fleste kortene har ufordelaktige priser så fort du leser det med liten skrift. Etter det vi kjenner til, er det kun SpareBank 1 og Storebrands kredittkort, samt Bank Norwegian Visa, som verken krever gebyr eller rente fra uttaksdato ved utlandsuttak.

4. Velg lokal valuta framfor norske kroner

Dersom du skal ta ut penger eller handle noe med et norsk kort i utlandet, blir du ofte spurt om du ønsker å konvertere beløpet til norske kroner. Dette kan på overflaten fremstå som en praktisk tjeneste, men det er vanligvis noe eierne av minibanken eller terminalen håver inn store summer på.

– Velger du norske kroner framfor lokal valuta er det brukerstedet eller minibankeier som bestemmer hva slags kurs du ender opp med, og her vet de å smøre på ekstra tykt for å tjene mest mulig på din transaksjon. Velg alltid den lokale valutaen, og si nei takk til valutakonvertering, er Fagerengs klare råd.

Som nevnt tidligere er det kortenes betalingsnettverket, eksempelvis Visa eller MasterCard, som gir deg den beste kursen i utlandet.

5. Alle kort har valutapåslag

Valutapåslag framstår gjerne som et skjult gebyr, og alle kort i Norge har det. Påslaget ligger som oftest mellom 1,75 og 2 prosent av det du bruker, avhengig av hvilket kort du benytter.

Tar du eksempelvis ut penger tilsvarende tusen norske kroner, betaler du mellom 17,5 og 20 kroner ekstra i valutapåslag.

– Dette påslaget er uunngåelig. Alle debetkort og kredittkort har et slikt påslag, og i tillegg til å dekke utgiftene ved valutaomregning er dette også en inntektskilde for banken din, sier Fagereng.

6. Minibankene kan ofte bestemme egne gebyrer

Uavhengig av hvor flink du har vært til å følge de ovennevnte tipsene til punkt og prikke, vil det hende at du støter på minibanker som krever egne gebyrer. I dette tilfellet spiller det liten rolle hvilke kort du har.

– Om minibanken krever gebyr, kan du velge å avbryte og forsøke å finne en annen som er kostnadsfri. Det er større sannsynlighet for at minibanker tilknyttet en bankkjede er gratis sammenlignet med en «uavhengig» minibank du finner i kiosker og lignende.

Kilde: Dinero Foto: Freepik

tabola

No posts to display