Fra 1.januar 2020 kan du ikke lenger slippe å betale moms når du handler på nett fra utlandet lenger. Grensen som nå er på 350 kroner forsvinner.

Problemet for deg som forbruker er egentlig ikke at du må betale moms også på småkjøp, du må også betale for selve fortollingen. – Så nå må du betale for varen pluss moms, kostnad ved fortolling og eventuelt toll.

“Fjerning av momsgrensen gjør at det blir litt dyrere for nordmenn som handler på nett, for nå må du betale moms fra første krone” sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.

Dobbelt så dyrt.  – To eksempler:

I dag må du ut med 299 kroner for en skjorte til 250 kroner. Da har du betalt frakt på 49 kroner. Uten grensa på 350 kroner, må du ut med moms på 62,5 kroner, fortollingsgebyr på 158 kroner og toll for skjorta på 26,75 kroner (10,7 prosent). En bukse til 250 kroner koster da 497 kroner.

Julepynt til 160 kroner med 140 i frakt blir 300 kroner. Uten grensa på 350 kroner må du betale 300 kroner for frakt og julepynten, 158 kroner i fortollingsgebyr og 40 kroner i moms. Det er ikke toll på julepynt. Julepynten til 160 koster da 498.

De fleste varer har ikke toll, unntaket er klær og mat. Du ser noen eksempler under.

“Den som frakter varen tar seg som regel betalt for fortollingsjobben. Dette er ikke et gebyr til Tolletaten, men en betaling fraktselskapet tar”

Vil gjøre det enklere
– Når tollgrensa forsvinner vil norske nettshoppere måtte betale for tollbehandling på alt som skal inn i landet, uansett pris, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten.

 

Nå jobber de med å finne løsninger som skal gjøre det enklere for deg som forbruker.

– Det betyr i praksis at vi ser på muligheten for å effektivisere fortollingsprosessen på enkeltpakker. Vi jobber med å få til et fortollingsgebyr til under hundrelappen.

Tollvesenet får mange spørsmål rundt 350-kronersgrensa, og de har følgende råd:

– Tolletaten har en kalkulator på toll.no som regner dette ut på en enkel måte. Du legger inn varetype, pris for varen og eventuelle frakt- og forsikringskostnader, og så kan man enten få et kort svar eller et lengre og mer forklarende svar, sier Pål Hellesylt, avdelingsdirektør for toll- og vareførselsavdelingen i Tolldirektoratet.

 

Tollsatser på ulike varer

VarerToll
Klær10,7 prosent
Treningsklær10,7
Hansker og votter5,6
Babytøy5,6
Leker0
Mobildeksel0
Kjøkkenutstyr0
Bøker0
Kosmetikk0
Pyntegjenstander0