Vi reiser verden rundt og handler mer og mer. Det er ikke bare i Sverige vi harryhandler, men over alt. Jeg kjenner til og med noen som Harryhandler i Norge.

En ting som kjennetegner en bank er at de flår oss hvis de kan og det gjør en butikk også hvis de får sjansen. Du har fått spørsmålet, vil du betale i lokal eller din egen valuta og da tenger du sikkert, det gjør da ingen forskjell, men det gjør det. Stor forskjell.

Regel nummer en for å handle ute er å alltid betale i lokal valuta. Ved å betale i din egen valuta fpr du butikken sin kurs, ikke din bank. Det er ikke uten grunn at butikker spør med har du lyst til å betale i Norge kroner eller f eksempel svenske.

En test på et kjøp på svenskegrensen til kr 1000 så betaler du ca. 60 kroner mer hvis du svarer, jeg vil betale med Norske kroner. I mange land tar butikkene i tillegg også en provisjon på veksling noe som gir ytterligere påslag.

På Svenskegrensen betaler du da med andre ord 6% mer hvis du betaler med Norsk valuta. Kursene som butikkene tar varierer fra dag til dag og fra butikk til butikk, men det er nesten alltid dårlig butikk for deg, noen ganger dårligere enn 6% og noen ganger bedre.

En annen regel er styr unna bankAxept og grunnen er egentlig den samme, ved å benytte det kommer du inn på butikken sine kurser og ikke din bank eller kortutsteder, de fleste Visa og Mastercard kjøp er for deg som forbruker gebyrfrie.

For butikkene er det derimot lønnsomt å få betaling som går utenom kredittkordelen av kortet ditt, dette på grunn av høye gebyrer fra Visa og Mastercard.

Vi stikker mye til Sverige for å handle, det ble fra juni 2013 til juni 2014 tatt totalt 7,6 millioner turer over grensen og vi la igjen 13,6 milliarder kroner ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), ca. ¼ del av dette er betalt i Lokal valuta.

De som er kjappe i hoderegning har da kommet frem til at vi har betalt kr 204 000 000 for mye.