søndag, mars 7, 2021

Aschehougprisen til Johan Harstad

Må lese

Latterlig å boikotte VM i Qatar

Vi i Norge skal være ekstrem forsiktige med å løfte en moraliserende pekefinger mot noen, den rettigheten...

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. -...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Ambisiøst, allsidig, mangefasettert, filmatisk, globalt, alvorlig, satirisk, lekent og grublende, sa Janecken Øverland om prisvinneren under utdelingen av Aschehougprisen 2019.

For ti år siden sa årets Johan Harstad om seg selv: «Man må passe seg for å pynte seg med å være så jævla dark.»

Les: TV gigantene CBS og Viacom slår seg sammen

I omtalen av hans aller nyeste bok pekte en kritiker på en «melankolsk ømhet for romanpersonene» og på ryktet hans som «en omsorgsfull forfatter» av bøker der «undergangen aldri [er] langt unna, men det er ikke redningen heller.»

I dette spranget, mellom det jævla svarte og destruktive på den ene siden, og det ømt omsorgsfulle befinner prisvinnerens nesten tjue år lange forfatterskap seg. Kanskje med en liten overvekt av det siste, dette at det kan gå, at det kan finnes en vei ut av alle vanskelighetene den enkelte og menneskeheten i sin alminnelighet vikler seg inn i.

Forfatterskapet er bejublet, om ennå ikke altfor stort. Til gjengjeld har det en bredde og en dybde, både sjangermessig og uttrykksmessig som er imponerende. En rekke adjektiv kan komme på tale: Ambisiøst, allsidig, mangefasettert, filmatisk, globalt, alvorlig, satirisk, lekent og grublende

Les på Popidol: Eminem krever Spotify for milliarder

Innholdet i bøkene spenner fra det høye til det lave, bokstavelig talt fra jord til himmel, fra det kvikt triviallitterære via det etisk diskuterende, det spenningsbaserte, krigsrelaterte og kunstproblematiserende til det politisk samtidsrelaterte.

Prisvinneren debuterte i 2001 med korte, skarpe prosatekster og fikk året etter et skikkelig gjennombrudd med en novellesamling der tolv egenartede tekster sto støtt hver for seg, men samlet dannet et finurlig mønster, slik at boken formmessig nærmet seg en roman. Og det er også som romanforfatter årets prisvinner har gjort seg bemerket, blant de mange nye, sterke stemmene som har skrevet seg fram i det norske prosafeltet de senere årene.

Allerede i 2005 viser prisvinneren at han behersker det store prosaformatet til fulle. Romanen, beskrevet som «en praktfull forsvarstale for beskjedenheten», fikk åtgaum både hjemme og i utlandet. Den har episk intensitet, ble berømmet både for miljøskildring og personframstilling, og kom til sin rett, også overført til tv-serie.

At vinneren også har et gen for det litterært spenningsskapende er den prisbelønnete, nifse sci-fi-ungdomsromanen – som på engelsk heter 172 Hours on the Moon – (2008) bevis for.

I dette forfatterskapet er det imidlertid Max, Misha & Tetoffensiven (2015) som foreløpig er hovedverket. Denne «larger than life»-romanen, med sine 1083 sider er et overdådig, modent, klokt og imponerende verk. Det gir et internasjonalt samtidsbilde gjennom fem tiår, trekker linjer mellom hverdagsliv, familiehistorier, storpolitikk, kriger og kunstutfoldelse.

Hovedpersonen, Max, fra Forus i Rogaland, og de han omgir seg med, der og i USA, trer levende fram, samtidig som de kroppsliggjør ideer, ideologier og tenkemåter. Spenningen mellom mørket, særlig i de delene av fortellingen som handler om Max´ amerikaniserte onkel Owen og krigshandlingene i Vietnam, og de mykere, lysere partiene, familiebånd og kjærlighet, demonstrerer forfatterens virtuositet. For også i dette monumentale verket finnes det lyrikk i sprekkene, finnes det overlevelse og glimt av det Paal Helge Haugen, en annen skarrende dikter, en gang for lenge siden kalte «kjærleikens vesle reptil».

For å beskrive den totalkunstneren årets prisvinner er, må man legge til at han har skrevet, og fått oppført flere dramatiske verk, at han har laget en band-biografi over Motorpsycho, og selv, under merkelappen LACKTR, arbeider som både designer og billedkunstner, og gir alle sine egne bøker det særegne, visuelle uttrykket.

Det er en ære og glede å kunne gi årets Aschehougpris til Johan Harstad.

Årets jury, arbeidsutvalget for litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag, har bestått av Cathrine Krøger, Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy, Hilde Slåtto og Janneken Øverland.

Aschehougprisen deles ut i forbindelse med den tradisjonelle hagefesten. Prisen består av en statuett og et beløp på 100 000 kroner (2007). Statuetten er en miniatyrkopi av Ørnulf Basts skulptur «Evig liv», hvis original står utenfor forlagslokalene på Sehesteds plass.

- Advertisement -

Siste nytt

Latterlig å boikotte VM i Qatar

Vi i Norge skal være ekstrem forsiktige med å løfte en moraliserende pekefinger mot noen, den rettigheten...

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. - Det er selvsagt coronaen som...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London rett etter du faktisk har...

Endelig kommer sesong 4 av Handmaid’s Tale

HBO har offentliggjort lanseringsdatoen for den fjerde sesongen av dramaserien The Handmaid`s Tale. SE VIDEO! I fjerde sesong av...

Berit Kjøll beklager at Johann Koss ikke stiller til gjenvalg

Idrettspresident Berit Kjøll beklager at 2. visepresident i idrettsstyret, Johann Koss ikke ønsker å stille til gjenvalg på idrettstinget 2021.

More Articles Like This