Verdens største isfjell, 8 ganger størrelsen til Oslo, har begynt å drive

0
15
Bilde: Starlink

Etter flere tiår med stillhet er nå verdens største isfjell, A23a, på farten og driver over Sørishavet.


Forskere fra den britiske regjeringens vitenskapelige organisasjon British Antarctic Survey (BAS) rapporterer at dette kolossale isstykket, som dekker et område på 3672 kvadratkilometer – 8 ganger større enn Oslo – endelig har brutt seg løs etter nesten 40 år med å ha vært forankret i Weddellhavet.

Les: Jennifer Love Hewitt er tilbake «I Know What You Did Last Summer»-serien


I nesten fire tiår satt isfjellet på bunnen av Antarktis Weddellhavet, for massivt til at havstrømmer kunne flytte det. Men i løpet av årene har gradvis krymping redusert vekten nok til å frigjøre den fra havbunnen. Nå har det drivende isfjellet kommet inn i havstrømmene og forventes å bevege seg mot varmere vann, muligens bryte opp nær South Georgia Island.

A23a Heritage
Selv om det noen ganger ble forbigått av nyere isfjell som A68 og A76, gjenvant A23a konsekvent tittelen størst på grunn av sin varige tilstedeværelse. Forskere ser dens bevegelser som en mulighet til å studere virkningen av slike isgiganter på marine økosystemer og globale havsykluser.

Klimaforbindelse
Selv om dannelse og løsrivelse av isfjell er en del av naturlige glasiale prosesser, akselererer klimaendringene issmeltingen i Antarktis. Økende temperaturer kan føre til betydelige havnivåstigninger i fremtiden.

Økologisk innsikt
A23a-reisen gir nøkkeldata om isfjells innvirkning på distribusjonen av næringsstoffer i havene. Laura Taylor, en biogeokjemiker ved BAS, fremhever deres rolle i å opprettholde marine økosystemer. Forskere analyserer vannprøver langs A23a for bedre å forstå hvordan disse økosystemene påvirker karbonsykluser og global havhelse.

Når A23a fortsetter sin reise, fremhever historien de komplekse forbindelsene mellom naturfenomener og klimadynamikk.

Les på Popidol: Hva skjer med neste manager i Premier League som må gå?

tabola

No posts to display