Snart får vi underholdene gullfisker, maneter og haier vi ikke tidligere har sett svømmende rundt i Norskehavet. Og andre ting som vi har lært å sette pris på forsvinne eller dra nordover.

Funnene til WMO stemmer overens med andre funn, blant annet fra US National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) og andre vitenskapelige organer – 2014 vil bryte alle tidligere rekorder for høye temperaturer.

Neste gang du ser en eller annen dørvakt eller megler stå på tomgang med sin SUV og spise burger kan du med god samvittighet presentere en Vålerenga hilsen. Du bidrar til å redde kloden.

Fjorten av de 15 varmeste årene som er registrert har blitt målt i det 21. århundre, «sa WMO generalsekretær Michel Jarraud. «Det vi så i 2014 er i tråd med hva vi forventer av et klima i endring.

«Rekordvarme kombinert med voldsomt regn og oversvømmelser har ødelagt både livsgrunnlag og liv for mange tusen. Spesielt uvanlig og alarmerende i år er de høye temperaturene på store områder av havoverflaten, inkludert i den nordlige halvkule, «sa han.

Håpet er at de nye bevisene fremlagt i WMO rapporten skal sette fart i forhandlingene i Lima, forhandlinger som har vært gjenstand for politisk dragkamp i over 20 år.

Den nye bevis gitt av WMO-rapporten om innsamlingen risikoen ved klimaendringer underslag optimisme uttrykt av forhandlerne fra industrialiserte land ved åpningen av de Lima forhandlingene.

 

Christiana Figueres, fra FNs klimaråd er optimistisk for forhandlingene og sier at:

«Vårt klima er i endring, og hvert år risikoen for ekstremvær og konsekvenser for menneskeheten stige,».

 

Representanter fra nesten 200 land skal bruke de neste to ukene i Lima jobber for å bli enige om en plan for å kutte de globale klimagassutslippene raskt nok og dypt nok til å begrense oppvarmingen til 2C over før-industriell tid, det offisielle målet for FN-forhandlingene.

 

Mange lavtliggende øyer drukner allerede og selv om klimamålet nås er det for sent for de. Klimaforsker Michael Mann sier:

«Kloden blir varmere, isen smelter, og klimaet er i endring. Skadene merkes – i form av mer ødeleggende ekstremvær, mer ødeleggende skogbranner, og utrolige trusler mot overlevelsen av truede dyrearter «.

Nå er vår siste reelle mulighet fr å avverge virkelig farlige og irreversible globale endringer i vårt klima.

WMO-rapporten fant den globale gjennomsnittlige lufttemperaturen over land og havoverflaten for januar-oktober var om 0.57C over gjennomsnittet av 14C for 1961-1990 referanseperioden, og 0.09C over gjennomsnittet for de siste 10 årene (2004-2013 ).

WMO sa globale havtemperaturer var 0.45C høyere enn gjennomsnittet for de siste 50 årene.

 

Hvis november og desember fortsette på samme kurs, så 2014 vil gå noe ut 2010, 2005 og 1998 som de varmeste årene noensinne kjent – men bare etter noen få hundredeler av en grad. Ulike datasett viser også litt ulike rangeringer, sier WMO.

I ethvert tilfelle er trendlinjen tydelig. Verden blir varmere, spesielt havene. De høyere temperaturer ble allerede krevende bompenger, i form av kraftig nedbør og flom i enkelte land, og ekstrem tørke i andre, sa WMO.

Verdens tre store utslippsland – USA, Kina og EU – har lovet nye mål for å kutte bruken av fossilt brensel, dette er en av grunnene til fornyet optimisme inn i Lima forhandlingene. Men forskere sier selv de målene er ikke nok til å begrense oppvarmingen til 2C, og andre store karbon forurenserne som India, Russland og Australia har ennå ikke kommet om bord.

«Det faktum at vi sporer mot den varmeste året som er registrert bør sende frysninger gjennom alle som sier de bryr seg om klimaendringer – spesielt forhandlerne på FNs klimaforhandlinger her i Lima,» sier Samantha Smith, som leder WWFs klima- og energiinitiativ. «Dette er mer vitenskapelig bevis for den virkelige effekten klimaendringene har på vår verden. Endringene vil bli følt mest av de mest sårbare menneskene, hvis liv og levebrød allerede berørt. »

Det var målt høyere temperaturer stort sett over alt, med unntak av begynnelsen av 2014 for arktiske vinder sørget for en kald start på året for USA, Canada og Russland) En kald start også i Norge, mens i Sør Amerika og Australia hadde ekstremvarsel og hetebølger som tok livet av mange mennesker. Mange stiller seg undrene til Australia sitt ståsted om at Global oppvarming ikke er et problem gitt all den tid de opplever følgende av det så tydelig på kroppen.

England som hadde den våteste vinteren på over 250 år med omfattende oversvømmelser fikk en vekker og har spilt en vesentlig mer konstruktiv rolle i klimaspørsmål etter dette.

f7.no -> adds
tabola